joi, 19 aprilie 2018


Cum amenajam o curte mica -  idei deosebite care sa va inspire

Timpul petrecut în grădină are efecte pozitive importante asupra sănătății noastre, atât fizice, cât și mentale. De aceea, nici nu e de mirare că atât de mulți dintre noi visăm la o casă cu grădină care să ne deconecteze de la cotidian și unde să petrecem cât mai multe ore cu activități relaxante. Dacă te afli în situația fericită în care ai o grădină pe care o poți amenaja cum dorești, profită de ocazie și pune-ți la bătaie forțele creative: nu e atât de greu să-ți transformi fanteziile în realitate.

Tipuri de curți și cele mai potrivite soluții de amenajare

Dacă ești de curând proprietarul unei curți sau dacă pur și simplu vrei să schimbi fața unei grădini pe care o ai deja, probabil că te afli în fața unui noian de idei și de imagini care de care mai paradisiace, întrebându-te cum ai putea să le pui în practică și câte dintre ele ai putea înghesui în curtea ta.
Înainte să te entuziasmezi prea tare, îți recomandăm să cerni printr-un prim filtru toate materialele care ți-au ajuns sub ochi, pentru a economisi timp prețios, și să le selectezi de la început plecând de la un prim criteriu simplu: ce tip de grădină ai?
Curtea din fața casei
Dacă ai o curte în fața casei, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că orice activitate vei avea acolo, se va vedea și se va auzi din stradă.

Dacă spațiul din fața casei este de mici dimensiuni, probabil va avea mai mult sens să îl pui în valoare din punct de vedere estetic, să plantezi flori, gazon sau decorațiuni, pentru a îmbunătăți imaginea locuinței tale.

Curtea din spatele casei
Într-o curte aflată în spatele casei, îți poți permite luxul de a face (aproape) orice dorești. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de buget, poți amenaja, de exemplu, spații pentru relaxare și socializare.  
  

Curtea interioară
Dacă ai șansa de a te bucura de o curte interioară, înconjurată de construcții pe toate cele patru laturi, te poți considera cu adevărat norocos. Este ca și cum ai avea o cameră în plus, în aer liber. Într-o astfel de curte îți poți petrece timpul oricum dorești, vei fi în totală intimitate – de aceea o idee foarte răspândită pentru curțile interioare este aceea de a amplasa o piscină în mijlocul ei. Te poți inspira din arhitectura vechilor vile romane sau a celor marocane.
  



Curtea îngustă
O curte îngustă nu e o variantă care să sune atractiv, însă dacă ai puțină fantezie poți transforma spațiul într-unul deosebit, chiar dacă este foarte mic. Ca să îl poți exploata cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală. Gândește-te la plante agățătoare, la arbuști înalți și subțiri, la o vie sau la decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.
        
        

Curtea de dimensiuni mici

Dacă ai o curte micuță, vei avea de ales între două variante. Fie o abordezi decorativ, ca pe o vitrină (mai ales dacă este vizibilă din stradă), fie o consideri un spațiu dedicat special unei anumite activități și o amenajezi ca atare. Da, poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă.  

   

Curtea de dimensiuni mari
Când ai o curte de dimensiuni mari, te vei lovi de un cu totul alt tip de probleme: ai spațiu suficient pentru a face din ea orice dorești, și probabil și bugetul necesar, dar oare cât timp ai pentru îngrijirea ei? După ce îți pui ideile pe hârtie, gândește-te cam câtă implicare ar necesita din partea ta implementarea și întreținerea lor. Un gazon extins poate fi întreținut destul de ușor cu mașina de tuns iarba potrivită, pavajul se curăță și mai ușor, florile și pomii vor cere, în schimb, mai multă atenție.
    

Curtea cu teren în pantă
Chiar dacă la început ar putea părea astfel, terenul în pantă nu este un dezavantaj, ci poate chiar să ajute la crearea unor efecte decorative foarte interesante sau a unor amenajări complexe care nu ar fi fost posibile pe un teren drept.
Vei putea profita de ocazia de a te juca cu treptele și cu terasele, de a-ți delimita spațiile cu funcționalități diferite și prin nivel, nu doar prin alei, garduri sau straturi, și, de ce nu, poți încerca să amenajezi și o cascadă.  


Sursa: ttetu.ro