joi, 9 februarie 2017

Pop - Up House - casa care se construieste in 4 zile si nu are nevoie de incalzire

Cine nu si-ar dori o casa care sa poata fi construita in mai putin de o saptamana, sa fie frumoasa si moderna si sa nu consume mai nimic iarna? Stim cu totii cat de usturatoare pot fi facturile de incalzire in aceasta perioada a anului.

Ei bine, aceasta casa nu mai este doar o fantezie, ci exista cu adevarat si a fost inventata de arhitectii francezi de la Multipod Studio. Aceasta poarta numele Pop-Up House si este o constructie usoara, moderna si, ce e mai important, pasiva, adica consuma foarte putina energie termica pentru incalzirea interiorului. Cum e posibil asa ceva? Afla in continuare.




Casa pasiva – un proiect inedit


Conceptul de casa modulara prefabricata nu mai e nou pentru nimeni, insa francezii de la Multipod Studio au incercat sa mearga chiar mai departe si astfel a luat nastere proiectul Pop-Up – o casa pasiva care desi este construita din materiale usoare, reciclabile, consuma foarte putin pentru incalzirea in sezonul rece. O casa pasiva este cea care are pierderi minime de caldura, iar imbinarea reusita a designului si pozitiei / orientarii cardinale ii asigura independenta termica pana si in cele mai reci zile din an, astfel incat le asigura celor care locuiesc in interiorul ei un climat placut si confortabil fara sa le goleasca portofelul.

Materialele misterioase folosite pentru constructia acestei case minune (atat pentru pereti, cat si pentru pardoseala si tavane) nu sunt altceva decat niste panouri termoizolante prefabricate din polistiren extrudat de 30 cm grosime, cu elemente din lemn, care se asambleaza extrem de usor, asemanator pieselor din celebrul joc Lego si se fixeaza cu ajutorul unor suruburi. Intreaga structura este realizata din lemn, iar dupa montarea panourilor constructia este intarita prin fixarea unor panouri din OSB. Pe scurt, este vorba despre un principiu extrem de simplu. Un alt aspect fascinant al constructiilor Pop-Up este ca acestea se si demonteaza la fel de simplu. Practic, nu ai nevoie decat de o echipa de mesteri priceputi in manuirea unor surubelnite electrice.








Prototipul care a convins lumea arhitecturii


Prima casa Pop-Up, prototipul admirat deopotriva de designeri, arhitecti si oameni simpli, se afla in Franta si are urmatoarele caracteristici:


– are o suprafata totala de 150 mp desfasurati pe un singur nivel, adica are doar parter;
– interiorul este impartit in doua zone de activitate: cea de zi si cea de noapte;
– zona de zi este proiectata in plan deschis si este compusa din living, bucatarie, dining, toate acestea comunicand usor cu terasa exterioara;
– suprafata ramasa este impartita in 3 dormitoare (unul matrimonial si doua mici), doua bai si un birou;
– casa are un design modern si ofera o atmosfera extrem de placuta;
– pierderile termice ale constructiei nu depasesc 0,11W/mpK.

Cat costa Pop-Up House?


Cu siguranta te intrebi cat costa o astfel de casa. Dar cred ca inainte de a-ti raspunde la aceasta intrebare trebuie sa subliniez ca inventatorii Pop-Up House nu asigura constructia, asamblarea si montajul pieselor, ci ofera consultanta potentialilor beneficiari, punandu-le la dispozitie, contra cost, desigur, si un set de instructiuni de montaj, casa in sine urmand sa fie construita de catre terti (firme specializate recomandate de catre inventatorii acestui sistem). Aceasta consultatie si instructiunile despre care vorbeam costa 1500 euro, iar costul constructiei propriu-zise oscileaza intre 1100 si 1700 Euro / mp, fara TVA. Firma de constructie pe care ti-o vor indica inventatorii Pop-Up se va ocupa de achizitionarea partilor componente si de asamblarea casei, pentru a o preda la cheie.





Sursa: casadex.ro