joi, 18 octombrie 2018

Studiu Storia.ro: Cash sau credit? Cum își stabilesc românii bugetul pentru achiziția unei locuințe.


Casa care sta pe monede


- Peste jumătate dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament susțin că intenționează să facă acest pas în următoarele șase luni.
- 55% dintre cei care vor să își cumpere o locuință intenționează să o achite cash.
- Bugetul stabilit inițial are un rol major în procesul de prospectare a pieței rezidențiale și, ulterior, de achiziție, mai ales că patru din zece români nu sunt dispuși să îl depășească.

   Peste 37% dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament își stabilesc bugetul pentru o astfel de achiziție în funcție de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obținuți din vânzarea unei alte proprietăți. Aproape 27% dintre aceștia spun că tipul de locuință pe care intenționează să o cumpere dictează, în realitate, bugetul, arată un studiu realizat de Storia.ro și OLX Imobiliare.

   Pe de altă parte, 23,1% dintre românii incluși în cercetare au arătat că ponderea unei potențiale rate în venitul disponibil lunar este cel mai important criteriu pe care îl iau în calcul atunci când conturează suma pe care sunt dispuși să o cheltuiască pentru o locuință. 12,1% au spus că bugetul este direct dependent de banii pe care îi pot obține din surse de finanțare precum creditele ipotecare sau de tip 

Prima Casă.

   Odată ce au stabilit un buget, românii sunt însă greu de convins să se abată de la el: chiar dacă au găsit o locuință care să le placă, 42,2% dintre respondenți preferă să reia prospectarea pieței rezidențiale dacă prețul acesteia depășește bugetul stabilit inițial, în timp ce 35,6% dintre ei spun că sunt dispuși să mai aloce cel mult 10% în plus dacă totuși locuința îndeplinește toate celelalte așteptări pe care le au. Aproape 14% dintre români au indicat că sunt flexibili în ceea ce privește bugetul și că nu și-au stabilit o sumă concretă pentru achiziția unei locuințe.

Cash sau credit?

   Când vine vorba despre modalitatea de finanțare a achiziției unei locuințe, 55,1% dintre respondenți au indicat că vor să facă plata integral cash, în timp ce 25,4% ar opta pentru un împrumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casă. 5,7% dintre respondenți susțin că iau în calcul alte opțiuni de finanțare (schimb de proprietate plus diferență, rate la dezvoltator etc.).
De altfel, 47,5% dintre românii incluși în cercetare care vor să apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casă ar fi dispuși să aloce între 30 și 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate, în timp ce aproape 47% sunt confortabili cu o rată de până la 30% din venit. Oricum, mulți dintre respondenții care iau în calcul creditarea pentru achiziția unei locuințe au în plan să contracteze un împrumut pe termen lung, 39,6% dintre aceștia optând pentru o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani, iar 34,3% pentru un interval de 10 până la 20 de ani. Puțin peste 6,5% dintre cei incluși în cercetare spun că vor contracta un împrumut pe termen mai scurt, de până în cinci ani, pentru achiziția unei case.

   „Rezultatele studiului realizat prin intermediul platformelor noastre, OLX și Storia.ro, ne arată că un procentaj însemnat dintre români intenționează să achiziționeze o locuință fără să apeleze la un credit ipotecar și preferă să apeleze mai degrabă la economii sau la vânzarea actualei locuințe. În plus, aceștia sunt relativ flexibili în privința bugetului. Pornind de la nevoile în schimbare ale cumpărătorilor, ne propunem să simplificăm procesul de căutare și să oferim în continuare cea mai variată ofertă de locuințe de pe piață”, declară Dan Puică, Real Estate Business Manager, OLX Group România. 

Cât vor să cheltuiască românii pe locuințe

   Întrebați care este bugetul estimativ pe care intenționează să îl aloce pentru achiziția unei locuințe, peste două treimi dintre respondenți au optat pentru sume până în 50.000 de euro, în timp ce 26,6% dintre aceștia se pregătesc să cheltuiască între 50.000 și 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre românii incluși în cercetare au arătat că sunt dispuși să aloce peste 100.000 de euro pentru achiziția unei locuințe.
   Nevoia imediată de locuire este destul de ridicată, având în vedere că peste o treime dintre respondenți vor să cumpere o locuință în următoarele trei luni, în timp ce 22,7% dintre aceștia au în plan o astfel de achiziție în următoarele trei până la șase luni. Pentru alți 25,1% dintre respondenți, cumpărarea unei case sau a unui apartament este o decizie cu bătaie mai lungă, care s-ar putea materializa în următoarele șase până la 12 luni, iar aproape 18% susțin că orizontul de timp este de peste un an.

   Cei mai mulți dintre românii incluși în studiu, 43,9%, sunt interesați să achiziționeze un apartament – 22% ar opta pentru apartamentele cu două camere, 12,6% caută garsoniere, iar 9,3% sunt interesați de apartamentele cu trei sau mai multe camere. 33,7% dintre români au în plan să achiziționeze o casă – 21,7% fiind interesați de o casă cu cel mult trei camere, iar 9,4% de una cu cel puțin patru camere.
În topul zonelor în care respondenții intenționează sa-și cumpere o casă sau un apartament se află Bucureștiul, cu peste 16% dintre opțiuni, urmat de județele Cluj (8,02%), Iași (5,8%), Brașov (5,7%), Timiș (4,5%) și Bihor (4,3).
   
    Studiul a fost derulat pe parcursul lunii august pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare și a implicat 5,151 de respondenți. Aproape 52% dintre românii incluși în cercetare au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani, în timp ce 41,8% au peste 45 de ani, iar 6,4% au între 18 și 24 de ani.


Sursa: Storia.ro

joi, 27 septembrie 2018


5 semne de maturizare a pieței rezidențiale în 2018


5 semne de maturizare a pietei rezidentiale in 2018

Din 2014 încoace, se poate spune că piața rezidențială autohtonă a reintrat pe un trend de creștere. Comparativ cu așa-numita „perioadă de boom”, dar și cu anii de recesiune, în 2018 aceasta dă dovadă că se află în proces de maturizare.
La zece ani de la declanșarea crizei economice și imobiliare în România, jucătorii din domeniu vorbesc despre o piață rezidențială vizibil mai așezată, mai matură. Semnele acestui fapt sunt date atât de datele statistice din piață, cât și de comportamentul cumpărătorilor, dar și al dezvoltatorilor de locuințe:

1. Încetinirea ritmului de creștere a prețurilor

În a doua jumătate a anului trecut, pe piața rezidențială autohtonă a început să se simtă o tendință de încetinire a ritmului de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale. Aceasta s-a perpetuat în 2018, confirmând, astfel, așteptările analiștilor din domeniu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară se situa, la finele lui august, la 1.197 de euro pe metru pătrat util (după o scădere de 1,2% pe parcursul lunii). Interesant este că această cifră marchează o creștere anuală de doar 4,9% a așteptărilor proprietarilor – în condițiile în care, la sfârșitul lui august 2017, datele Imobiliare.ro înregistrau un avans anual de nu mai puțin de 11% al prețurilor apartamentelor.

Tendința de temperare a scumpirilor s-a făcut resimțită inclusiv în Cluj-Napoca, oraș care s-a impus în ultimii ani prin ritmul alert de creștere a prețurilor: astfel, în august 2018, pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș erau cu 6,9% mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu o diferență anuală de 16,5% în 2017. O diferență semnificativă poate fi observată și în București, unde marja anuală de creștere a prețurilor apartamentelor era de 4,2% la sfârșitul lui august 2018, față de 11,3% în aceeași perioadă din 2017.

2. Interes sporit pentru localizare

Se știe că, în perioada de recesiune, cel mai important criteriu de selecție în procesul de achiziție a unei locuințe era, de departe, prețul. În ultimii ani, însă, factorul localizare a început să devină tot mai important. Potrivit organizatorilor, ediția de toamnă a Târgului Național Imobiliar (TNI) este în așa manieră concepută încât să răspundă acestei tendințe, în contextul în care cumpărătorii din așa-numita „generație Y” (persoanele născute între anii 1980 și 2000) preferă locuințele din nordul și centrul Capitalei – din dorința de a reduce la minimum timpul petrecut în trafic până la birou, dar și de a fi mai aproape de zonele de recreere. „Generația Millennials apreciază deopotrivă spațiul și intimitatea, preferă zonele urbane cu utilizare mixtă – rezidențială, dar în proximitatea locului de muncă. Între o locuință mai spațioasă și o locație pe care o consideră convenabilă, aceștia optează pentru a doua variantă”, subliniază unul dintre participanții la TNI, anume Veronica Sîrbu, MBA și Certified Professional Home Stager & Redesigner în cadrul firmei STAGE 2 SELL SRL.

3. Atenție la facilități

Potrivit Veronicăi Sîrbu, cei din generația Y nu sunt preocupați doar de zona în care este amplasată o proprietate sau alta, ci și de facilitățile de care pot beneficia – atât în proximitatea locuinței, cât și în interiorul acesteia. În cel dintâi caz, cumpărătorii din această categorie caută cartiere dinamice, pline de viață, care să aibă acces facil la mijloacele de transport în comun, dar și la puncte de interes general, precum supermarketuri (dar nu numai). „De aici derivă și tendința dezvoltatorilor către locuințe cu suprafață mai mică, dar cu zone comune, de care pot beneficia toți rezidenții, cum ar fi: piscină, centru de fitness sau zonă de recreere în aer liber”, punctează reprezentanta STAGE 2 SELL. Clienții sunt atenți, desigur, și la facilitățile oferite de locuința în sine.
„Generația Millennials preferă locuințe eficiente energetic, eco-friendly, dotate cu tehnologii smart-home, bucătării confortabile și bine echipate, funcționale și spații deschise. Ceea ce este important pentru această generație este confortul lor, cu tot ceea ce are legătură cu tehnologia – este prima generație care a pășit într-o locuință având un smartphone în mână.”
Veronica Sîrbu, MBA, Certified Professional Home Stager & Redesigner, STAGE 2 SELL

4. Proiecte de o calitate crescută

Un alt semn de maturizare a pieței rezidențiale constă în adaptarea dezvoltatorilor la cerințele potențialilor cumpărători. Potrivit reprezentanților Re/Max România, aceste așteptări riguroase ale așteptărilor din piață au determinat, în timp, evoluția pieței imobiliare din punct de vedere calitativ. „O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism și datorită crizei, iar în prezent se construiește mai bine din punct de vedere tehnic, iar ofertele imobilelor noi sunt echilibrate din perspectiva raportului calitate-preț. Concurența a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătați, mai atenți la detalii și mai exigenți. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluție din care au avut de câștigat toți cei implicați”, explică Răzvan Cuc, președintele Re/Max România.

5. Cumpărătorii nu mai vor doar Prima Casă

Nu în ultimul rând, o dovadă clară de maturizare este reprezentată de creșterea ponderii acelor tranzacții cu locuințe care nu sunt de strictă necesitate. Este vorba aici de tranzacțiile de tip upgrade (de trecere la o locuință mai bună, din punctul de vedere al suprafeței, localizării sau condițiilor oferite), de achizițiile de locuințe de vacanță, dar și de cele în scop investițional. Potrivit organizatorilor, tranzacțiile cu locuințe de vacanță s-au intensificat în ultimul an, astfel că 5.000 din totalul de peste 24.000 de oferte promovate în cadrul TNI din 28-30 septembrie se pliază pe acest segment de piață – proprietăți aflate la munte sau pe litoral, atât în țară, cât și în Spania. „Foarte multi români optează pentru un apartament de vacanță pe care îl pot folosi și pentru vacanța lor, dar îl pot și valorifica prin închiriere, fiind o adevărată investiție”, punctează Georgiana Sandu, Alder Concept, reprezentant exclusiv First Residence și Casa del Mar by De Silva Residences.

Sursa: Imobiliare.ro

marți, 17 iulie 2018


Cum sa amenajezi WOW un apartament mic de 2 camere cu bucatarie deschisa!



Apartamentele mici cu bucatarii deschise par greu de amenajat, insa noi am gasit cele mai bune idei pentru a crea un spatiu confortabil si elegant!

In Romania, piata imobiliara este intr-o crestere accelerata. Preturile pe metru patrat cresc de la luna la luna, fapt ce ii determina pe cumparatorii cu buget limitat sa se orienteze spre proprietati mai mici. 
Dezvoltatorii nu au intarziat sa se adapteze la cerintele cumparatorilor, majoritatea proiectelor rezidentiale avand apartamente de 2 camere de pana in 55 mp utili. 

Amenajarea unui astfel de apartament poate fi o provocare, asa ca va prezentam un exemplu de design perfect pentru un apartament mic de 2 camere. 

31958441_1433455973476320_128904569987006464_o


Apartamentele mici au, de obicei, bucatarii deschise si incorporate intr-un living de maxim 20 mp. Majoritatea persoanelor prefera sa aiba o diferentiere intre zona de gatit si cea de relaxare. In cazul in care aveti o bucatarie deschisa si un living mic, devine esentiala delimitarea celor doua. Un panou din lemn precum cel din exemplul nostru este o solutie deopotriva eleganta si eficienta pentru aceasta impartire.

31960708_1433456126809638_558037537331871744_o

Designul scandinav, bazat pe linii curate, forme geometrice si culori neutre cu accente vii este ideal pentru spatiile mici. Daca aveti un living inghesuit, evitati sa adaugati si o canapea, si fotolii. Inlocuiti setul clasic cu un coltar extensibil cat mai compact, care va ofera si spatiu in plus de dormit pentru oaspeti. 
Optati pentru covoare mici, care sa marcheze strict zona de relaxare. Un covor prea mare sau incarcat va dezechilibra design-ul incaperii. 

32147441_1433455956809655_5195470866791530496_o

Atrageti privirea spre un punct de interes din camera. O buna optiune este peretele-accent, care sa aiba un tratament diferit fata de restul camerei. In exemplul nostru, designerul a apelat la un perete cu caramida expusa. 
Folositi cat se poate de mult incaperea si pe vertical. Imbracati peretii liberi in mobilier de depozitare si puneti rafturi in zonele mai putin accesibile.


31960810_1433456150142969_4562992050047287296_o

In zona de gatit, creati un colt de luat masa printr-un bar inalt si ingust. Se va economisi mult spatiu in felul acesta si nu veti mai avea nevoie de o masa greoaie si mare. 
Exploatati cat se poate de mult peretele prin adugarea de corpuri de mobilier si solutii de economisire a spatiului. 


31958403_1433456136809637_5888794092921421824_n

In dormitoarele mici, va fi greu sa aveti si pat matrimonial, si dulap mare. Creati mai bine mai multe spatii de depozitare si folositi-va de nisele deja existente. 
Optati pentru paturi fara tablie la picioare si alegeti o tablie inalta pentru cap. 

32073015_1433456106809640_1910692244021575680_n


O idee foarte buna este cea din imaginea de mai sus. Practic, in jurul ferestrei s-a amenajat un birou si biblioteca mare. Spatiile de depozitare au crescut considerabil in acest fel. 

Sursa: Titirez.ro







marți, 3 iulie 2018

4 idei deosebite pentru amenajarea locuintei tale

Fiecare cameră din casa ta are specificul ei, iar acest lucru trebuie să se reflecte atât în culorile în care vopsești pereții, cât și în designul mobilierului. Din fericire, domeniul designului interior e unul foarte dinamic, cu tendințe care se schimbă des, generând mereu noi idei de decor și amenajare a diferitelor camere din casă. În consecință, ai o paletă largă de opțiuni la dispoziția ta:

Balconul
Balconul este un spațiu rareori valorificat de proprietarii de apartamente, însă asta este o greșeală. Chiar și cele mai mici balcoane se pot transforma în colțuri de relaxare, unde poți să servești o cafea la aer sau doar să petreci puțin timp la soare. Cu siguranță ai multe idei pentru amenajarea balconului, dar înainte de a le pune în practică, măsoară cu atenție spațiul din balcon și asigură-te că ai suficient spațiu pentru tot ce vrei să faci. Nu vrei ca balconul tău să devină prea aglomerat.
Amenajarea balconului
O variantă deosebită pentru amenajarea balconului este cu ajutorul vegetației. Dacă iubești natura, poți să o aduci mai aproape de tine; spațiul din balcon se poate transforma într-un refugiu de verdeață, pentru tine și familia ta. Poți transforma pereții balconului în grădini verticale cu ajutorul unor rafturi de lemn sau de metal, pe care să așezi ghivece de flori.
De asemenea, poți adăuga decorului ghivece suspendate și ghivece de perete, lucru care îți va economisi mult spațiu pe podea, unde poți așeza o măsuță și 2 scaune mici. Astfel vei putea bea cafeaua în propria ta grădină, chiar și în mijlocul orașului.


Livingul
Livingul casei tale e locul unde primești toți musafirii tăi. Este un spațiu foarte important, care ar trebui să reflecte personalitatea și gusturile tale, dar în același timp să fie comod și primitor pentru vizitatori. Dacă vrei un decor modern, dar în același timp, ieșit din comun, optează pentru o temă nautică. Acest tip de design îmbină culorile alb și albastru cu nuanțe de gri și diferite elemente decorative nautice, pentru a crea un efect cromatic foarte plăcut, dar și foarte diferit.
Dacă vrei o ambianță mai relaxată, orientată mai degrabă către confort, optează pentru mobilier din lemn natural, cu tapițerie de culoare gri și pereți albi, în nuanțe complementare cu mobilierul. Piesa centrală a decorului va fi canapeaua, pe care o poți decora cu câteva perne de culori diferite, pentru puțin contrast.
Image result for living room
Dacă vrei o ambianță mai relaxată, orientată mai degrabă către confort, optează pentru mobilier din lemn natural, cu tapițerie de culoare gri și pereți albi, în nuanțe complementare cu mobilierul. Piesa centrală a decorului va fi canapeaua, pe care o poți decora cu câteva perne de culori diferite, pentru puțin contrast.

Bucătăria
Oamenii petrec foarte mult timp în bucătărie, așa că e foarte important ca decorul acesteia să fie pe gustul tău, dar și să te poți mișca cât mai ușor în interior când gătești. Pentru un decor modern, optează pentru nuanțe de alb și electrocasnice din inox, dar nu te opri aici. Câteva pete de culoare, precum niște taburete și o lustră de culoare roșie sau verde vor face un contrast puternic cu restul camerei și vei obține un efect cromatic original.
Image result for bucatarie alba
Alternativ, poți încerca un design vintage, cu elemente de decor specifice, la care se va potrivi foarte bine o piesă decorativă centrală, care să iasă în evidență. Aceasta poate fi un afiș mare sau un raft de lemn, cu spații pentru condimente, pe care îl poți așeza pe unul din pereții liberi. Totodată, ar trebui să adaugi și câteva piese de mobilier în ton cu designul camerei, precum o masă, niște taburete sau chiar o insulă din lemn.

Dormitorul
Cuvântul de ordine în decorul dormitorului tău ar trebui să fie confortul. Dormitorul e camera în care vii să te odihnești și să te relaxezi, iar decorul camerei ar trebui să reflecte acest lucru. Pentru asta, poți opta pentru un dormitor monocromatic, în care mobilierul să aibă același nuanțe cu pereții sau covoarele din cameră.
Related image
Conform Elle Decor, un dormitor monocromatic te ajută să obții un spațiu mai deschis și mai aerisit, în care să te poți destinde ușor atunci când mergi să te odihnești. Cea mai des folosită culoare în dormitoarele monocromatice este albul, pentru că este o culoare neutră, care nu obosește ochii. Asta nu înseamnă însă că nu poți opta și pentru alte nuanțe precum albastru sau chiar maro, dacă vrei un dormitor cu un stil mai tradițional.

Sursa: Avantaje.ro

joi, 14 iunie 2018

Care sunt tendințele anului 2018 în materie de finisaje. 
Evoluția pieței de profil în ultimii ani



Vrei să îți amenajezi locuința după cele mai noi tendințe în materie de finisaje? Nimic mai simplu. Iată aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a obține un spațiu cât mai modern.

1.Plăcile ceramice de dimensiuni mari sunt tot mai populare.
“În piața de plăci ceramice dimensiunile mari -80X240cm – continuă să acapareze din ce în ce mai mult atenția clienților. Avantajul oferit de suprafețele continue fără rosturi face din aceste plăci, din punctul meu de vedere, tendința viitorului”, a declarat pentru Imobiliare.ro Gigi Nacev, managerul Tempini România, unul dintre cele mai cunoscute branduri locale din domeniul designului ambiental și arhitecturii.


Totodată, noutatea anului 2018 este reprezentată de plăcile ceramice cu efect de mozaic venețian.
Parchetul cu forme neregulate, un punct de atracție la târgurile de profil.
Nacev susține că, atunci când vine vorba despre placajele calde, plăcile de parchet cu forme neregulate sau geometrice au reprezentat, în ultima perioadă, un punct de atracție la târgurile de profil.

2. Nu trebuie să trecem însă cu vederea nici parchetul cu imprimeuri. ”Am remarcat și o încercare a mai multor producători de a propune plăci de parchet cu imprimeuri, trend care dorește să recupereze zonele pierdute de placările calde în detrimentul placărilor ceramice odată cu apariția parchetului ceramic, mai exact acele plăci ceramice cu efect de lemn”, ne-a explicat managerul Tempini România.

Image result for parchet cu imprimeuri

3. Obiectele sanitare de tip freestanding transformă baia.
“Piesele freestanding sunt cele care transformă un spațiu cu rol funcțional într-un spațiu romantic și relaxat. Observ tot mai frecvent abordarea arhitecturală în care baia matrimonială face corp comun cu dormitorul, soluție care era greu de realizat până la apariția acestor piese principale”, ne-a mai spus 
Gigi Nacev.
Image result for Obiectele sanitare de tip freestanding

Piața finisajelor, în creștere
Piața finisajelor se află pe un trend ascendent în ultimii trei ani, iar specialiștii în domeniu prevăd o creștere de 10%-15% a acesteia în 2018 față de anul precedent.
Zona premium este și ea în creștere de la 15% în 2014 la 18% în prezent.

Sursa Imobiliare.ro

luni, 11 iunie 2018


Iașiul a depășit pragul de 1.000 euro/mp la prețurile apartamentelor! Vezi ce s-a întâmplat în celelalte mari orașe

Image result for blocuri

În mai 2018, toate marile orașe ale țării monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat creșteri de preț, atât pe piața veche, cât și pe cea nouă; Iașiul s-a situat însă în fruntea clasamentului scumpirilor.

În cea de-a treia lună de primăvară, pretențiile vânzătorilor de locuințe din România au continuat să se majoreze: potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) a ajuns la 1.215 euro pe metru pătrat, adică cu 1,5% peste nivelul consemnat la finele lunii aprilie (respectiv 1.197 de euro pe metru pătrat). Tendința ascendentă a fost resimțită în toate marile centre regionale ale țării, atât pe piața veche, cât și pe cea nouă. Pe parcursul lui mai, Iașiul a reușit să depășească pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat ca medie de preț la apartamente, alăturându-se astfel celorlalte șase mari orașe aflate în această situație (printre care se numără și Craiova).

București:
Din punctul de vedere al așteptărilor vânzătorilor, apartamentele din Capitală s-au apreciat, per ansamblu, cu 1% luna trecută, de la 1.315 la 1.328 de euro pe metru pătrat. Creșteri au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate, respectiv vechi și nou: în cel dintâi caz a fost consemnat un plus de 0,7% (de la 1.234 la 1.243 de euro pe metru pătrat), iar în cel de-al doilea a avut loc un avans de 1,2% (de la 1.372 la 1.389 de euro pe metru pătrat).

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creștere de 0,5% a prețurilor apartamentelor, de la 1.043 la 1.048 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat însă mai puțin, cu 0,2% mai exact (de la 1.044 la 1.046 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat un avans de 0,8% (de la 1.046 la 1.054 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:
În orașul de pe Someș, locuințele disponibile spre vânzare s-au apreciat luna trecută cu 1,2%, ajungând la 1.523 de euro pe metru pătrat util (față de nivelul de 1.505 euro pe metru pătrat util valabil la finele lui aprilie). Creșterile resimțite pe cele două segmente de piață analizate au fost inegale: apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.552 la 1.559 de euro pe metru pătrat), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,2% (de la 1.460 la 1.492 de euro pe metru pătrat).

Constanța:
În orașul de la malul mării, apartamentele s-au scumpit, per ansamblu, cu 2,1% în mai, ajungând să coste, în medie, 1.147 de euro pe metru pătrat util (față de 1.123 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui aprilie). În vreme ce locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2% (de la 1.122 la 1.145 de euro pe metru pătrat), cele nou-construite au consemnat un avans apropiat, respectiv 2,2% (de la 1.127 la 1.152 de euro pe metru pătrat).

Iași:
În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, luna trecută, o creștere de 5% a prețului mediu solicitat de către vânzători, acesta reușind astfel să depășească pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Astfel, dacă un apartament din Iași putea fi achiziționat, în medie, cu 967 de euro pe metru pătrat util în aprilie, acum acesta ar costa 1.015 euro pe metru pătrat util. Cel mai mult, respectiv cu 5,8%, s-au scumpit luna trecută apartamentele noi – de la 973 la 1.029 de euro pe metru pătrat. Locuințele vechi, pe de altă parte, s-au apreciat cu 2,8%, de la 957 la 984 de euro pe metru pătrat util.

Timișoara:
În orașul de pe Bega, așteptările vânzătorilor s-au majorat cu 1,6% luna trecută, de la 1.182 la 1.201 euro pe metru pătrat util. Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit mai mult, respectiv cu 1,7%, de la 1.186 la 1.206 euro pe metru pătrat util. Cele din ansamblurile noi, pe de altă parte, au consemnat un avans de 1,3%, de la 1.169 de euro pe metru pătrat la finele lui aprilie, până la 1.184 de euro pe metru pătrat la finele lui mai.


Sursa: Imobiliare.ro

marți, 29 mai 2018

Despre puterea de cumpărare 
și achiziția de locuințe la români

despre puterea de cumparare si achizitia de locuinte la romani


          Comparativ cu alte popoare europene, puterea de cumpărare a românilor este destul de scăzută – cu toate acestea, însă, interesul pentru cumpărarea de locuințe este în creștere.
Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Gfk asupra pieței europene de retail, puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai mici din Europa, situându-se la mai puțin de o treime din media de 16.436 de euro valabilă la nivelul Uniunii Europene (UE). Asta în ciuda faptului că țara noastră a consemnat anul trecut cel mai mare avans al indicatorului menționat, respectiv un plus de 7,8%. „Puterea scăzută de cumpărare pe cap de locuitor în cazul românilor (4.556 euro) demonstrează persistența decalajului mare între țările Europei în ceea ce privește bunăstarea populației”, arată reprezentanții Gfk. Aceștia punctează că situația din țara noastră este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Herțegovina, Macedonia și, parțial, Turcia. În România, regiunile cu o putere de cumpărare mai ridicată față de restul țării sunt: București și județele Cluj, Timiș, Alba, Sibiu, Brașov, Prahova, Argeș, Constanța, dar și Arad, Hunedoara și Mureș.
Cu 12% mai multe tranzacții decât în 2017

        Interesant este că, în ciuda puterii scăzute de cumpărare – comparativ cu alte țări europene, cel puțin –, apetitul românilor pentru achiziția de locuințe este în creștere. Astfel, după cum reiese din datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primele patru luni din 2018 au fost tranzacționate, la nivel național, 193.057 de imobile (case, apartamente, dar și terenuri). Această cifră echivalează cu o creștere de aproximativ 12% față de perioada similară a anului trecut (în ianuarie-aprilie 2017 au fost înregistrate 172.467 de tranzacții imobiliare).
        Cum se explică această discrepanță între puterea scăzută de cumpărare a românilor, pe de o parte, și creșterea numărului de tranzacții imobiliare, pe de altă parte? În primul rând, se poate trage concluzia că, deși costisitoare, locuința este privită ca o nevoie foarte importantă, pentru care mulți sunt dispuși să facă eforturi. În al doilea rând, majoritatea românilor apelează la un credit când vine vorba de achiziția unei locuințe, evitând astfel restricțiile impuse de puterea de cumpărare la un moment dat. În al treilea rând, putem deduce că, deși mai ridicat decât în anii trecuți, nivelul actual al prețurilor permite încheierea unui număr crescut de tranzacții.
Locuințele, de peste trei ori mai accesibile decât în 2008

         Este de menționat, de asemenea, că, dincolo de comparația cu celelalte țări europene, datele statistice la nivel local arată că gradul de accesibilitate a unei locuințe în România se situează la un nivel destul de bun (în raport cu salariul mediu). Conform indicelui de accesibilitate a locuințelor calculat de compania de consultanță Coldwell Banker România, perioada necesară pentru economisirea contravalorii unui apartament nou cu două camere în București se situa, la începutul acestui an, la 9,8 ani – ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de perioada similară a anului precedent, când pentru aceasta era nevoie de 9,5 ani. Mai exact, în ianuarie 2018 un bucureștean avea nevoie de aproximativ 117 salarii medii pe economie pentru achiziția unei locuințe de 50 de metri pătrați, față de 114 salarii în ianuarie 2017. Spre comparație, același indicator se situa, în 2008, la 33 de ani, în condițiile în care un bucureștean ar fi avut nevoie, pe atunci, să economisească 395 de salarii pentru a-și putea cumpăra un apartament.

Sursa Imobiliare.ro

luni, 14 mai 2018

Cum arată „casa visurilor” pentru români? Patru tipologii de locatari și provocările cu care se confruntă


Românii visează să aibă casa lor „pe pământ” la marginea orașului, într-o zonă plină de verdeață și cu mai puțin trafic, dar care să ofere conexiuni rapide cu diverse puncte de interes, arată o analiză realizată de Dr. Petre Datculescu, director IRSOP. În realitate însă aceștia se confruntă cu diferite tipuri de provocări. În plus, pentru că mulți dintre ei caută locuințe care să se transforme într-un adevărat simbol al statutului lor social, ajung să ia decizii financiare pe care ulterior nu le mai pot susține.

Locatarii pot fi împărțiți în patru categorii, potrivit analizei citate de Economica.net. Este vorba despre:
1. proprietarii stabili – care trăiesc, în general, în case sau în blocuri mai vechi sau mai noi și se luptă, în proporție de 80%, cu degradarea treptată a locuințelor învechite. Aceștia se confruntă cu diverse costuri pe care trebuie să le achite pentru reparațiile necesare care vin odată cu învechirea locuinței, dar și cu toate cheltuielile aferente lucrărilor de modernizare.
2. proprietarii mobili – care vor să facă tranziția către o altă locuință, fie că este vorba despre un upgrade imobiliar, fie de cazul în care caută locuințe mai mici. Ei se confruntă cu cheltuielile suplimentare care pot apărea în timpul unei astfel de mutări.
3. cumpărătorii – care vor să își achiziționeze prima locuință, dar care din cauza unei cereri mai mari pe piață pentru locuințe noi față de oferta disponibilă ajung să contracteze inclusiv apartamente în blocuri pentru care lucrările vor fi finalizate peste o perioadă lungă de timp sau cumpără locuințe fără finisaje sau utilități, în unele cazuri chiar și cu defecte de execuție.
4. chiriașii – care locuiesc cu chirie pentru că preferă acest stil de viață sau pentru că sunt constrânși de împrejurări. Ei sunt îngrijorați când vine vorba despre avansul pe care trebuie să îl achite pentru a lua în chirie o locuință și își dau silința să găsească o situație de compromis între valoarea chiriei și dotări.

Principala concluzie a analizei realizate de directorul IRSOP a fost aceea că o investiție imobiliară poate fi ruinată de visurile și așteptările cumpărătorilor. El recomandă astfel celor care vor să cumpere sau să închirieze o locuință să o aleagă pe cea potrivită din considerente raționale, nu emoționale.

O altă concluzie importantă a analizei a fost aceea că deținerea unui capital propriu poate fi de mare ajutor. Astfel, proprietarii stabili pot astfel să își facă reparațiile fără a mai cheltui venitul curent sau fără să mai fie nevoiți să recurgă la împrumuturi, în timp ce pentru proprietarii mobili economiile pot veni în ajutor în cazul cheltuielilor suplimentare care pot să apară atunci când se mută dintr-o locuință în alta. Capitalul propriu este util și în cazul cumpărătorilor care, la rândul lor, se pot confrunta cu o serie de costuri suplimentare, dar și când vine vorba despre chiriași, acesta venindu-le în ajutor atunci când vor să se mute în chirie într-o nouă locuință sau atunci când vor să renunțe cu totul la chirie.

Sursa: CPI

vineri, 11 mai 2018


Prețurile apartamentelor în aprilie 2018: scumpiri versus ieftiniri

Preturile apartamentelor in aprilie 2018 scumpiri versus ieftiniri

Cluj-Napoca este unul dintre orașele în care prețurile apartamentelor s-au majorat în aprilie 2018 – acestea au depășit pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat, fiind cu circa 14% mai scumpe decât cele din București.

Luna trecută, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național a cunoscut o scădere ușoară, de 0,3% mai exact, de la 1.200 la 1.197 de euro pe metru pătrat util. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în marile centre regionale ale țării au avut loc variații atât în plus, cât și în minus: dacă în Capitală prețurile s-au menținut, practic, constante luna trecută, două alte orașe au consemnat scăderi, iar celelalte trei creșteri. Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare preț mediu solicitat pe metru pătrat de apartament la nivel național, a depășit pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat util, situându-se, astfel, cu circa 14% peste nivelul celui mai mare oraș al țării.

București:
În condițiile unei variații de doar 0,1%, de la 1.316 la 1.315 euro pe metru pătrat util, se poate spune că în Capitală prețurile au rămas, practic, la nivelul atins la finele lunii martie. Asta nu înseamnă însă că pretențiile vânzătorilor nu au cunoscut modificări – stagnarea se explică prin faptul că cele două segmente de piață analizate au avut evoluții opuse. În vreme ce apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2% (de la 1.219 la 1.234 de euro pe metru pătrat util), cele noi s-au ieftinit cu 1% (de la 1.386 la 1.372 de euro pe metru pătrat util).

Brașov:
În mod surprinzător, poate, orașul de la poalele Tâmpei ocupă primul loc în clasamentul scumpirilor înregistrate luna trecută în marile orașe, cu un avans de 2,7% (de la 1.016 la 1.043 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% în ultimele treizeci de zile, de la 1.030 la 1.044 de euro pe metru pătrat util. Cele noi, însă, au consemnat un salt de 5,5%, de la 991 la 1.046 de euro pe metru pătrat util; deși considerabilă, această creștere poate fi considerată, totuși, firească, având în vedere că, până acum, locuințele noi erau semnificativ mai ieftine decât cele vechi.

Cluj-Napoca:
Capitala Transilvaniei este unul dintre cele trei centre regionale în care prețurile au crescut luna trecută: în urma unui avans de 1,5%, aceasta a ajuns la o valoare medie de listare de 1.505 euro pe metru pătrat, față de 1.483 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca (foto) s-au apreciat cu 1% în aprilie (de la 1.536 la 1.552 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au scumpit cu 2,3% (de la 1.427 la 1.460 de euro pe metru pătrat util).

Constanța:
În orașul de la malul mării, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un avans de 0,8% al prețurilor la apartamente, de la 1.114 la 1.123 de euro pe metru pătrat util. Tendința de creștere a fost susținută în mod exclusiv de segmentul locuințelor vechi, care s-au scumpit cu 1,2%, ajungând acum să coste, în medie, 1.122 de euro pe metru pătrat util (față de 1.109 euro pe metru pătrat util luna trecută). Pe de altă parte, prețurile pe segmentul nou s-au menținut relativ constante, în condițiile unei scăderi de doar 0,1% (de la 1.128 la 1.127 de euro pe metru pătrat).

Iași:
Luna trecută, apartamentele din capitala Moldovei s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,5%, de la 972 la 967 de euro pe metru pătrat util – Iașiul rămâne, astfel, sub pragul de preț de 1.000 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au avut evoluții asemănătoare: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 961 la 957 de euro pe metru pătrat util), iar cele nou-construite cu 0,6% (de la 979 la 973 de euro pe metru pătrat util).

Timișoara:
Și în orașul de pe Bega apartamentele s-au ieftinit luna trecută – acestea au consemnat un declin de 0,4%, de la 1.187 la 1.182 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat, în medie, cu 0,4%, ajungând la un nivel de preț de 1.186 de euro pe metru pătrat util (față de 1.191 de euro pe metru pătrat luna trecută). Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au ieftinit cu 0,6%, de la 1.176 la 1.169 de euro pe metru pătrat util.


joi, 3 mai 2018

Evoluția comportamentului cumpărătorilor de apartamente de la ultima criză

Autor: Cosmin Slave, General Manager – Arcadia Apartments Domenii.

   Ne aflăm la 10 ani de la prima criză imobiliară din România care a schimbat radical comportamentul participanților din piața imobiliară. Atunci, cumpărătorii erau preocupați de prețul și structura apartamentelor, aveau o încredere exagerată în promisiunile dezvoltatorilor imobiliari și nu luau în considerare potențialele riscuri ale proiectelor.



   O mare parte dintre clienții de azi păstrează temeri bazate pe experiențe care au existat în timpul crizei. Acum, aceștia sunt mult mai informați, rezervați și atenți la detalii: se consultă cu specialiști, studiază domeniul imobiliar, solicită analize de tip due diligence a documentelor de proprietateși analizează cu atenție ante-contractele de vânzare-cumpărare.
Cumpărătorul are 3 criterii pe baza cărora face alegerea: locația, reputația dezvoltatorului și calitatea proiectului.

   Locația ideală a unui proiect de succes ar trebui să asigure accesul facil la mijloace de transport și să ofere o soluție de trafic adecvată pentru mașini. Cu toate acestea, în aglomerația urbană, chiar și cu cele mai bune legături, proximitatea joacă un rol esențial. Având în vedere faptul că majoritatea clienților sunt la vârsta la care au sau urmează să aibă copii, distanța față de grădinițe și școli este esențială. Mulți cumpărători preferă o locație în proximitatea acestora decât a serviciului.

   Reputația dezvoltatorului este esențială pentru toți clienții fiind un criteriu eliminatoriu în multe cazuri. În 2008 erau semnate în mod curent promisiuni de vânzare-cumpărare pentru proiecte care nu aveau nici măcar autorizație de construcție. În condițiile actuale de acces la informație, dezvoltatorii care au făcut greșeli sau care nu și-au onorat promisiunile sunt sancționați puternic de piață. Profilul unui dezvoltator de încredere ar trebui să îndeplinească următoarele criterii: să dețină putere financiară, un portofoliu serios de proiecte finalizate și să fi trecut cu reputația nepătată prin criză.

   Calitatea proiectului nu înseamnă neapărat finisaje de lux. Un proiect de succes este acela care este adecvat nevoilor și bugetelor cumpărătorilor cărora li se adresează. Indiferent dacă este un proiect economic, mediu sau de lux, majoritatea clienților au un set de așteptări corespunzătoare nivelului clădirii. Orice element suplimentar față de nivelul așteptat înseamnă o potențială pierdere de profit, clientul nefiind dispus să plătească pentru acesta.

   Un alt trend important este legat de scăderea interesului pentru apartamentele vechi. Am întâlnit mulți clienți care denumesc apartamentele vechi „second hand”, punându-le astfel pe un palier clar inferior locuințelor noi. Noua generație de cumpărători este foarte atentă la funcționalitatea spațiului, preferând proiectele noi pe motiv că acestea oferă o multitudine de compartimentări și o varietate de facilități, spre deosebire de blocurile vechi care sunt construite după aceleași tipare.

   Dezvoltatorii care înțeleg dorințele clienților și reușesc să le învingă temerile au în acest moment oportunitatea de a marca profituri sigure. În caz contrar, aceștia riscă să rămână cu proiectul nevândut.

Articol scris în deschiderea raportului Piața Imobiliară Rezidențială: Trimestrul I 2018 de Cosmin Slave, General Manager – Arcadia Apartments Domenii.

Sursa: CPI

joi, 26 aprilie 2018


10 ani de la declanșarea crizei: 
prețurile apartamentelor în 2018 față de 2008



preturile apartamentelor 2018 2008
     Evoluția prețurilor apartamentelor din 2008 până în 2018 a fost una inegală, orașele din vestul țării reușind să recupereze cel mai bine din declinul consemnat pe parcursul recesiunii.
   
  Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, într-unul dintre marile centre regionale ale țării, apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de recesiune. Este vorba, bineînțeles, de Cluj-Napoca, orașul care a consemnat cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor locuințelor în ultimii ani. În primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat util, față de 1.280 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2008.

    „Comparativ cu primul trimestru din 2008, Cluj-Napoca este singurul oraș din România care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ba chiar a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat cu 15,2% mai mare decât în urmă cu zece ani. Analiza evoluției prețurilor medii ale apartamentelor în ultimii zece ani evidențiază faptul că localitățile din jumătatea de vest a țării au recuperat cel mai mult din scăderile de preț determinate de criza economică.”
Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro

     La mică distanță față de nivelul din perioada de boom se află o serie de alte orașe din zona de vest – chiar dacă diferențele sunt încă negative în aceste cazuri. În Oradea, spre exemplu, apartamentele sunt cu doar 0,7% mai ieftine decât în T1 2008 și costă, în medie, 930 de euro pe metru pătrat util (față de 940 de euro pe metru pătrat util). Timișoara, pe de altă parte, se află cu 6,5% sub nivelul din 2008, cu o valoare de 1.150 de euro pe metru pătrat util (față de 1.220 de euro pe metru pătrat util). O diferență similară, respectiv 6,5%, poate fi observată și în Arad (de la 720 la 670 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în Alba Iulia și Satu Mare apartamentele sunt cu 9,3% și, respectiv, cu 10,5% mai ieftine decât în urmă cu zece ani – de la 940 la 850 de euro pe metru pătrat util și, respectiv, de la 720 la 650 de euro pe metru pătrat util.

Capitala, cu 42% sub nivelul de boom
   Spre deosebire de Cluj-Napoca și Timișoara, Bucureștiul se numără printre orașele care au recuperat cel mai puțin din scăderile provocate de criză, potrivit datelor Analize Imobiliare. Cu o diferență de 41,8% (de la 2.160 de euro pe metru pătrat util în perioada de boom, la 1.260 de euro pe metru pătrat util în prezent), Capitala este surclasată doar de Piatra Neamț, unde apartamentele sunt cu 45,3% mai ieftine decât în 2008 (o medie de 670 de euro pe metru pătrat util, față de 1.220 de euro pe metru pătrat). 

   A treia poziție în acest clasament este ocupată de Târgoviște, cu un minus de 39,7%, unde prețurile se situează acum la 590 de euro pe metru pătrat (față de 980 de euro pe metru pătrat). Totodată, în Reșița, pretențiile vânzătorilor sunt cu 31,5% mai mici decât în urmă cu zece ani (470 față de 690 de euro pe metru pătrat), în Alexandria cu 31,2% (530 față de 780 de euro pe metru pătrat), iar în Galați cu 30,1% (810 față de 1.150 de euro pe metru pătrat).
În ceea ce privește celelalte mari centre regionale ale țării, acestea se află la o distanță mai mică de 30% față de nivelul din perioada de boom: pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt, astfel, cu 20,4% mai mici în Iași, cu 24,2% în Brașov și cu 25,2% în Constanța.
Zonele bine cotate vs. cartierele „muncitorești”

    La nivelul Bucureștiului, însă, evoluția prețurilor în ultimii zece ani diferă mult în funcție de zonă. În general vorbind, cel mai bine cotate cartiere (acolo unde se găsesc și cele mai scumpe locuințe) au reușit să se apropie cel mai mult de valorile de dinainte de recesiune, în vreme ce așa-numitele cartiere „muncitorești” păstrează încă diferențe notabile. În Kiseleff-Aviatorilor, spre exemplu, apartamentele disponibile spre vânzare, având o valoare medie de listare de 2.560 de euro pe metru pătrat util, sunt cu 6,6% mai ieftine decât în primul trimestru din 2008 (când costau 2.740 de euro pe metru pătrat util). La polul opus, cea mai mare diferență de preț se observă în cartierul Drumul Taberei, unde un apartament poate fi achiziționat cu circa 48% mai puțin decât în urmă cu zece ani, respectiv cu 1.040 de euro pe metru pătrat util (față de 2.000 de euro pe metru pătrat util).

Creșterea prețurilor apartamentelor încetinește în 2018!
   De menționat este că, din a doua jumătate a anului trecut, piața rezidențială autohtonă a intrat, per ansamblu, într-o fază de încetinire a creșterii prețurilor – chiar dacă acestea continuă totuși să se majoreze. Potrivit datelor Analize Imobiliare, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat, în primul trimestru din 2018, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare – cifră relativ redusă comparativ cu evoluțiile consemnate în ultimii ani. Față de perioada similară a anului precedent, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,4% mai ridicat; în urmă cu 12 luni, același indicator se situa la 12,9%, iar, în ultimul pătrar al lui 2017, ajungea la 9,1%.

Sursa: Imobiliare.ro

joi, 19 aprilie 2018


Un fond de investitii german redeschide proiectul 
Green Park Venetia


Grupul Interdoga GMBH si Interdoga SRL anunta redeschiderea proiectului Green Park Venetia in Aprilie, anul acesta, cu sprijinul unui fond de investitii din Germania. Compania vizeaza in prima faza demararea lucrarilor de renovare a fatadelor blocurilor existente, refacerea spatiilor verzi si, concomitent, contructia de noi blocuri in prelungirea cartierului.

De asemenea, investitorii au in proiect dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale in vecinatatea ansamblului de locuinte. Deschiderea oficiala a proiectului are loc pe 26 aprilie 2018, ora 11.00 la showroom-ul de vanzari Green Park din str. Str. Fantanilor nr. 61.


Cum amenajam o curte mica -  idei deosebite care sa va inspire

Timpul petrecut în grădină are efecte pozitive importante asupra sănătății noastre, atât fizice, cât și mentale. De aceea, nici nu e de mirare că atât de mulți dintre noi visăm la o casă cu grădină care să ne deconecteze de la cotidian și unde să petrecem cât mai multe ore cu activități relaxante. Dacă te afli în situația fericită în care ai o grădină pe care o poți amenaja cum dorești, profită de ocazie și pune-ți la bătaie forțele creative: nu e atât de greu să-ți transformi fanteziile în realitate.

Tipuri de curți și cele mai potrivite soluții de amenajare

Dacă ești de curând proprietarul unei curți sau dacă pur și simplu vrei să schimbi fața unei grădini pe care o ai deja, probabil că te afli în fața unui noian de idei și de imagini care de care mai paradisiace, întrebându-te cum ai putea să le pui în practică și câte dintre ele ai putea înghesui în curtea ta.
Înainte să te entuziasmezi prea tare, îți recomandăm să cerni printr-un prim filtru toate materialele care ți-au ajuns sub ochi, pentru a economisi timp prețios, și să le selectezi de la început plecând de la un prim criteriu simplu: ce tip de grădină ai?
Curtea din fața casei
Dacă ai o curte în fața casei, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că orice activitate vei avea acolo, se va vedea și se va auzi din stradă.

Dacă spațiul din fața casei este de mici dimensiuni, probabil va avea mai mult sens să îl pui în valoare din punct de vedere estetic, să plantezi flori, gazon sau decorațiuni, pentru a îmbunătăți imaginea locuinței tale.

Curtea din spatele casei
Într-o curte aflată în spatele casei, îți poți permite luxul de a face (aproape) orice dorești. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de buget, poți amenaja, de exemplu, spații pentru relaxare și socializare.  
  

Curtea interioară
Dacă ai șansa de a te bucura de o curte interioară, înconjurată de construcții pe toate cele patru laturi, te poți considera cu adevărat norocos. Este ca și cum ai avea o cameră în plus, în aer liber. Într-o astfel de curte îți poți petrece timpul oricum dorești, vei fi în totală intimitate – de aceea o idee foarte răspândită pentru curțile interioare este aceea de a amplasa o piscină în mijlocul ei. Te poți inspira din arhitectura vechilor vile romane sau a celor marocane.
  



Curtea îngustă
O curte îngustă nu e o variantă care să sune atractiv, însă dacă ai puțină fantezie poți transforma spațiul într-unul deosebit, chiar dacă este foarte mic. Ca să îl poți exploata cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală. Gândește-te la plante agățătoare, la arbuști înalți și subțiri, la o vie sau la decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.
        
        

Curtea de dimensiuni mici

Dacă ai o curte micuță, vei avea de ales între două variante. Fie o abordezi decorativ, ca pe o vitrină (mai ales dacă este vizibilă din stradă), fie o consideri un spațiu dedicat special unei anumite activități și o amenajezi ca atare. Da, poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă.  

   

Curtea de dimensiuni mari
Când ai o curte de dimensiuni mari, te vei lovi de un cu totul alt tip de probleme: ai spațiu suficient pentru a face din ea orice dorești, și probabil și bugetul necesar, dar oare cât timp ai pentru îngrijirea ei? După ce îți pui ideile pe hârtie, gândește-te cam câtă implicare ar necesita din partea ta implementarea și întreținerea lor. Un gazon extins poate fi întreținut destul de ușor cu mașina de tuns iarba potrivită, pavajul se curăță și mai ușor, florile și pomii vor cere, în schimb, mai multă atenție.
    

Curtea cu teren în pantă
Chiar dacă la început ar putea părea astfel, terenul în pantă nu este un dezavantaj, ci poate chiar să ajute la crearea unor efecte decorative foarte interesante sau a unor amenajări complexe care nu ar fi fost posibile pe un teren drept.
Vei putea profita de ocazia de a te juca cu treptele și cu terasele, de a-ți delimita spațiile cu funcționalități diferite și prin nivel, nu doar prin alei, garduri sau straturi, și, de ce nu, poți încerca să amenajezi și o cascadă.  


Sursa: ttetu.ro