vineri, 24 mai 2019


amenajare apartament
10 trucuri pentru amenajarea unei bucătării mici, de apartament

Organizarea eficientă și de efect a unei bucătării mici de apartament poate fi o adevărată provocare. Indiferent dacă vrei să alegi finisajele și piesele de mobilier pentru o bucătărie lungă și îngustă sau, dimpotrivă, ai o bucătărie pătrată, trucurile de mai jos îți vor fi de un real ajutor în cazul în care simți nevoia să faci o schimbare, însă nu știi ce să alegi pentru a se potrivi cu dimensiunile reduse ale unei bucătării de bloc.




1. Mizează pe culori deschise și pastelate!
Atât în ceea ce privește finisajele, cât și pentru obiectele de mobilier din bucătărie. Dulapurile se vor pierde în fundalul pereților zugrăviți în aceeași nuanță, iar spațiul va căpăta profunzime și se va mări vizual. Albul este, de departe, una dintre cele mai bune alegeri în decorarea și amenajarea unei bucătării mici. Alege culori deschise, ușor de asortat!
Dacă vrei o pată de culoare, ține seama de sfatul înțelepților chinezi și apelează cu încredere la galben pai – se consideră că stimulează digestia, fiind și culoarea chakrei din plexul solar.


Poți opta și pentru combinații cromatice între alb, galben auriu, culoarea untului și tonuri de bej, crem sau maro. O alternativă este și faianța în culori pale, precum verde sau bleu pal.

2. Utilizează inteligent înălțimea pereților!
Dacă vrei să investești și în înlocuirea mobilei de bucătărie, orientează-te spre dulapuri înalte care oferă mai mult spațiu de depozitare. Ordonarea alimentelor și ustensilelor din bucătărie și eliberarea, pe cât posibil, a zonei de lucru oferă un aspect mai aerisit întregii bucătării. Mai mult, dacă spațiul îți permite, proiectează dulapuri chiar și deasupra frigiderului sau a hotei.

model bucatarie mica

3. Organizează ustensilele și obiectele mici în coșulețe sau tăvi!
Dacă nu vrei să investești în schimbarea mobilei și vrei o soluție de buget, apelează cu încredere la mici coșulețe și tăvi pentru organizarea ustensilelor și a obiectelor mici. Le poți plasa chiar pe blatul de lucru. Alege-le, neapărat, în culori care să completeze întregul aspect al bucătăriei. În plus, această sortare are și un aspect extrem de practic: în caz de nevoie le poți muta mult mai ușor.

organizare apartamente mici

4. Folosește rafturi!
Un alt truc pentru optimizarea spațiului într-o bucătărie mică este montarea de rafturi. Poți folosi peretele pe care este așezată masa, pe cel din vecinătatea ferestrei sau chiar zona de deasupra blatului. Rafturile te vor ajuta să organizezi obiectele mărunte precum borcanele cu condimente, cănile și paharele.

rafturi bucatarie apartament

5. Orientează-te spre electrocasnice de mici dimensiuni!
O bucătărie mai mică nu înseamnă neapărat o bucătărie mai puțin funcțională. Nu trebuie să renunți la electrocasnicele care îți sunt necesare. Există alternative la fel de eficiente ca cele mari și voluminoase, secretul este doar să-ți acorzi timp să cauți.

electrocasnice bucatarie apartament

Măsoară spațiul disponibil și caută un aragaz care să corespundă dimensiunilor existente. Aragazul poate fi, de asemenea, înlocuit cu o plită și un cuptor pe care le poți monta separat, în funcție de designul mobilierului. Astfel, sub plita încastrată în blatul de lucru poți proiecta un dulap cu sertare, iar cuptorul poate fi integrat într-unul dintre dulapuri.

6. Alege o masă pliantă!
Dacă ai o bucătărie lungă și îngustă, care nu îți permite amenajarea unui loc de servit masa generos, alege un model care să corespundă nevoilor tale. Poți opta chiar pentru o masă cu un sistem inteligent de pliere care să îți ușureze munca de rabatare înainte și după fiecare masă.

masa plianta

7. Montează mai multe oglinzi!
Poate că nu ai considera necesară montarea de oglinzi în bucătărie, însă existența lor schimbă radical aspectul spațiului. Mulți designeri de interior recomandă placarea peretelui de deasupra blatului de lucru cu o oglindă. În acest fel, bucătăria ta nu va părea doar mai mare, ci și mai luminoasă.

amenajare bucatarie apartament

8. Optează pentru o pardoseală din lemn!
Dacă vrei să schimbi aspectul bucătăriei și ai și un buget pentru investiții, poți opta chiar pentru o pardoseală din lemn, pentru transmiterea sentimentului de intimitate și căldură. O alternativă la parchetul clasic este cel laminat, mult mai ușor de montat și mai accesibil ca preț.

pardoseala lemn bucatarie

Dacă te temi ca pardoseala să nu dezvolte mucegai, poți opta pentru un parchet special conceput pentru spații umede. Parchetul stratificat este o alternativă ideală pentru bucătărie pentru că este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu permite umezelii să lucreze în timp.
9. Alege o vopsea lavabilă colorată!
Dacă nu-ți poți imagina o bucătărie albă sau pur și simplu nu ai găsit mobilierul într-o culoare care să te atragă suficient de mult, poți opta pentru un perete tencuit și vopsit în culoarea care consideri că se potrivește cel mai bine. Soluția nu este cea ideală pentru pereții aflați în zona plitei, a chiuvetei sau a blatului. Un perete uni vă va permite și decorarea spațiului cu fotografii, tablouri, ceasuri de perete etc.

culori apartament
10. Utilizează mai multe surse de iluminat!
Așa cum am explicat și mai sus, unul dintre trucurile de bază în amenajarea unui spațiu de dimensiuni reduse, în special a încăperilor unui apartament de bloc, este utilizarea cât mai multor surse de iluminat. Dacă nu te bucuri de lumină naturală, compensează pe cât posibil cu lămpi de diferite dimensiuni și forme. Păstrează simplitatea și optează pentru o culoare neutră a corpurilor de iluminat.

corpuri de iluminat bucatarie

Sursa Tettu.ro