luni, 14 mai 2018

Cum arată „casa visurilor” pentru români? Patru tipologii de locatari și provocările cu care se confruntă


Românii visează să aibă casa lor „pe pământ” la marginea orașului, într-o zonă plină de verdeață și cu mai puțin trafic, dar care să ofere conexiuni rapide cu diverse puncte de interes, arată o analiză realizată de Dr. Petre Datculescu, director IRSOP. În realitate însă aceștia se confruntă cu diferite tipuri de provocări. În plus, pentru că mulți dintre ei caută locuințe care să se transforme într-un adevărat simbol al statutului lor social, ajung să ia decizii financiare pe care ulterior nu le mai pot susține.

Locatarii pot fi împărțiți în patru categorii, potrivit analizei citate de Economica.net. Este vorba despre:
1. proprietarii stabili – care trăiesc, în general, în case sau în blocuri mai vechi sau mai noi și se luptă, în proporție de 80%, cu degradarea treptată a locuințelor învechite. Aceștia se confruntă cu diverse costuri pe care trebuie să le achite pentru reparațiile necesare care vin odată cu învechirea locuinței, dar și cu toate cheltuielile aferente lucrărilor de modernizare.
2. proprietarii mobili – care vor să facă tranziția către o altă locuință, fie că este vorba despre un upgrade imobiliar, fie de cazul în care caută locuințe mai mici. Ei se confruntă cu cheltuielile suplimentare care pot apărea în timpul unei astfel de mutări.
3. cumpărătorii – care vor să își achiziționeze prima locuință, dar care din cauza unei cereri mai mari pe piață pentru locuințe noi față de oferta disponibilă ajung să contracteze inclusiv apartamente în blocuri pentru care lucrările vor fi finalizate peste o perioadă lungă de timp sau cumpără locuințe fără finisaje sau utilități, în unele cazuri chiar și cu defecte de execuție.
4. chiriașii – care locuiesc cu chirie pentru că preferă acest stil de viață sau pentru că sunt constrânși de împrejurări. Ei sunt îngrijorați când vine vorba despre avansul pe care trebuie să îl achite pentru a lua în chirie o locuință și își dau silința să găsească o situație de compromis între valoarea chiriei și dotări.

Principala concluzie a analizei realizate de directorul IRSOP a fost aceea că o investiție imobiliară poate fi ruinată de visurile și așteptările cumpărătorilor. El recomandă astfel celor care vor să cumpere sau să închirieze o locuință să o aleagă pe cea potrivită din considerente raționale, nu emoționale.

O altă concluzie importantă a analizei a fost aceea că deținerea unui capital propriu poate fi de mare ajutor. Astfel, proprietarii stabili pot astfel să își facă reparațiile fără a mai cheltui venitul curent sau fără să mai fie nevoiți să recurgă la împrumuturi, în timp ce pentru proprietarii mobili economiile pot veni în ajutor în cazul cheltuielilor suplimentare care pot să apară atunci când se mută dintr-o locuință în alta. Capitalul propriu este util și în cazul cumpărătorilor care, la rândul lor, se pot confrunta cu o serie de costuri suplimentare, dar și când vine vorba despre chiriași, acesta venindu-le în ajutor atunci când vor să se mute în chirie într-o nouă locuință sau atunci când vor să renunțe cu totul la chirie.

Sursa: CPI