joi, 26 aprilie 2018


10 ani de la declanșarea crizei: 
prețurile apartamentelor în 2018 față de 2008



preturile apartamentelor 2018 2008
     Evoluția prețurilor apartamentelor din 2008 până în 2018 a fost una inegală, orașele din vestul țării reușind să recupereze cel mai bine din declinul consemnat pe parcursul recesiunii.
   
  Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, într-unul dintre marile centre regionale ale țării, apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de recesiune. Este vorba, bineînțeles, de Cluj-Napoca, orașul care a consemnat cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor locuințelor în ultimii ani. În primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat util, față de 1.280 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2008.

    „Comparativ cu primul trimestru din 2008, Cluj-Napoca este singurul oraș din România care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ba chiar a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat cu 15,2% mai mare decât în urmă cu zece ani. Analiza evoluției prețurilor medii ale apartamentelor în ultimii zece ani evidențiază faptul că localitățile din jumătatea de vest a țării au recuperat cel mai mult din scăderile de preț determinate de criza economică.”
Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro

     La mică distanță față de nivelul din perioada de boom se află o serie de alte orașe din zona de vest – chiar dacă diferențele sunt încă negative în aceste cazuri. În Oradea, spre exemplu, apartamentele sunt cu doar 0,7% mai ieftine decât în T1 2008 și costă, în medie, 930 de euro pe metru pătrat util (față de 940 de euro pe metru pătrat util). Timișoara, pe de altă parte, se află cu 6,5% sub nivelul din 2008, cu o valoare de 1.150 de euro pe metru pătrat util (față de 1.220 de euro pe metru pătrat util). O diferență similară, respectiv 6,5%, poate fi observată și în Arad (de la 720 la 670 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în Alba Iulia și Satu Mare apartamentele sunt cu 9,3% și, respectiv, cu 10,5% mai ieftine decât în urmă cu zece ani – de la 940 la 850 de euro pe metru pătrat util și, respectiv, de la 720 la 650 de euro pe metru pătrat util.

Capitala, cu 42% sub nivelul de boom
   Spre deosebire de Cluj-Napoca și Timișoara, Bucureștiul se numără printre orașele care au recuperat cel mai puțin din scăderile provocate de criză, potrivit datelor Analize Imobiliare. Cu o diferență de 41,8% (de la 2.160 de euro pe metru pătrat util în perioada de boom, la 1.260 de euro pe metru pătrat util în prezent), Capitala este surclasată doar de Piatra Neamț, unde apartamentele sunt cu 45,3% mai ieftine decât în 2008 (o medie de 670 de euro pe metru pătrat util, față de 1.220 de euro pe metru pătrat). 

   A treia poziție în acest clasament este ocupată de Târgoviște, cu un minus de 39,7%, unde prețurile se situează acum la 590 de euro pe metru pătrat (față de 980 de euro pe metru pătrat). Totodată, în Reșița, pretențiile vânzătorilor sunt cu 31,5% mai mici decât în urmă cu zece ani (470 față de 690 de euro pe metru pătrat), în Alexandria cu 31,2% (530 față de 780 de euro pe metru pătrat), iar în Galați cu 30,1% (810 față de 1.150 de euro pe metru pătrat).
În ceea ce privește celelalte mari centre regionale ale țării, acestea se află la o distanță mai mică de 30% față de nivelul din perioada de boom: pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt, astfel, cu 20,4% mai mici în Iași, cu 24,2% în Brașov și cu 25,2% în Constanța.
Zonele bine cotate vs. cartierele „muncitorești”

    La nivelul Bucureștiului, însă, evoluția prețurilor în ultimii zece ani diferă mult în funcție de zonă. În general vorbind, cel mai bine cotate cartiere (acolo unde se găsesc și cele mai scumpe locuințe) au reușit să se apropie cel mai mult de valorile de dinainte de recesiune, în vreme ce așa-numitele cartiere „muncitorești” păstrează încă diferențe notabile. În Kiseleff-Aviatorilor, spre exemplu, apartamentele disponibile spre vânzare, având o valoare medie de listare de 2.560 de euro pe metru pătrat util, sunt cu 6,6% mai ieftine decât în primul trimestru din 2008 (când costau 2.740 de euro pe metru pătrat util). La polul opus, cea mai mare diferență de preț se observă în cartierul Drumul Taberei, unde un apartament poate fi achiziționat cu circa 48% mai puțin decât în urmă cu zece ani, respectiv cu 1.040 de euro pe metru pătrat util (față de 2.000 de euro pe metru pătrat util).

Creșterea prețurilor apartamentelor încetinește în 2018!
   De menționat este că, din a doua jumătate a anului trecut, piața rezidențială autohtonă a intrat, per ansamblu, într-o fază de încetinire a creșterii prețurilor – chiar dacă acestea continuă totuși să se majoreze. Potrivit datelor Analize Imobiliare, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat, în primul trimestru din 2018, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare – cifră relativ redusă comparativ cu evoluțiile consemnate în ultimii ani. Față de perioada similară a anului precedent, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,4% mai ridicat; în urmă cu 12 luni, același indicator se situa la 12,9%, iar, în ultimul pătrar al lui 2017, ajungea la 9,1%.

Sursa: Imobiliare.ro

joi, 19 aprilie 2018


Un fond de investitii german redeschide proiectul 
Green Park Venetia


Grupul Interdoga GMBH si Interdoga SRL anunta redeschiderea proiectului Green Park Venetia in Aprilie, anul acesta, cu sprijinul unui fond de investitii din Germania. Compania vizeaza in prima faza demararea lucrarilor de renovare a fatadelor blocurilor existente, refacerea spatiilor verzi si, concomitent, contructia de noi blocuri in prelungirea cartierului.

De asemenea, investitorii au in proiect dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale in vecinatatea ansamblului de locuinte. Deschiderea oficiala a proiectului are loc pe 26 aprilie 2018, ora 11.00 la showroom-ul de vanzari Green Park din str. Str. Fantanilor nr. 61.


Cum amenajam o curte mica -  idei deosebite care sa va inspire

Timpul petrecut în grădină are efecte pozitive importante asupra sănătății noastre, atât fizice, cât și mentale. De aceea, nici nu e de mirare că atât de mulți dintre noi visăm la o casă cu grădină care să ne deconecteze de la cotidian și unde să petrecem cât mai multe ore cu activități relaxante. Dacă te afli în situația fericită în care ai o grădină pe care o poți amenaja cum dorești, profită de ocazie și pune-ți la bătaie forțele creative: nu e atât de greu să-ți transformi fanteziile în realitate.

Tipuri de curți și cele mai potrivite soluții de amenajare

Dacă ești de curând proprietarul unei curți sau dacă pur și simplu vrei să schimbi fața unei grădini pe care o ai deja, probabil că te afli în fața unui noian de idei și de imagini care de care mai paradisiace, întrebându-te cum ai putea să le pui în practică și câte dintre ele ai putea înghesui în curtea ta.
Înainte să te entuziasmezi prea tare, îți recomandăm să cerni printr-un prim filtru toate materialele care ți-au ajuns sub ochi, pentru a economisi timp prețios, și să le selectezi de la început plecând de la un prim criteriu simplu: ce tip de grădină ai?
Curtea din fața casei
Dacă ai o curte în fața casei, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că orice activitate vei avea acolo, se va vedea și se va auzi din stradă.

Dacă spațiul din fața casei este de mici dimensiuni, probabil va avea mai mult sens să îl pui în valoare din punct de vedere estetic, să plantezi flori, gazon sau decorațiuni, pentru a îmbunătăți imaginea locuinței tale.

Curtea din spatele casei
Într-o curte aflată în spatele casei, îți poți permite luxul de a face (aproape) orice dorești. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de buget, poți amenaja, de exemplu, spații pentru relaxare și socializare.  
  

Curtea interioară
Dacă ai șansa de a te bucura de o curte interioară, înconjurată de construcții pe toate cele patru laturi, te poți considera cu adevărat norocos. Este ca și cum ai avea o cameră în plus, în aer liber. Într-o astfel de curte îți poți petrece timpul oricum dorești, vei fi în totală intimitate – de aceea o idee foarte răspândită pentru curțile interioare este aceea de a amplasa o piscină în mijlocul ei. Te poți inspira din arhitectura vechilor vile romane sau a celor marocane.
  



Curtea îngustă
O curte îngustă nu e o variantă care să sune atractiv, însă dacă ai puțină fantezie poți transforma spațiul într-unul deosebit, chiar dacă este foarte mic. Ca să îl poți exploata cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală. Gândește-te la plante agățătoare, la arbuști înalți și subțiri, la o vie sau la decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.
        
        

Curtea de dimensiuni mici

Dacă ai o curte micuță, vei avea de ales între două variante. Fie o abordezi decorativ, ca pe o vitrină (mai ales dacă este vizibilă din stradă), fie o consideri un spațiu dedicat special unei anumite activități și o amenajezi ca atare. Da, poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă.  

   

Curtea de dimensiuni mari
Când ai o curte de dimensiuni mari, te vei lovi de un cu totul alt tip de probleme: ai spațiu suficient pentru a face din ea orice dorești, și probabil și bugetul necesar, dar oare cât timp ai pentru îngrijirea ei? După ce îți pui ideile pe hârtie, gândește-te cam câtă implicare ar necesita din partea ta implementarea și întreținerea lor. Un gazon extins poate fi întreținut destul de ușor cu mașina de tuns iarba potrivită, pavajul se curăță și mai ușor, florile și pomii vor cere, în schimb, mai multă atenție.
    

Curtea cu teren în pantă
Chiar dacă la început ar putea părea astfel, terenul în pantă nu este un dezavantaj, ci poate chiar să ajute la crearea unor efecte decorative foarte interesante sau a unor amenajări complexe care nu ar fi fost posibile pe un teren drept.
Vei putea profita de ocazia de a te juca cu treptele și cu terasele, de a-ți delimita spațiile cu funcționalități diferite și prin nivel, nu doar prin alei, garduri sau straturi, și, de ce nu, poți încerca să amenajezi și o cascadă.  


Sursa: ttetu.ro
Prețurile locuințelor din România
 „dansează” în jurul nivelului de alertă al UE

preturile locuintelor dansează in jurul nivelului de alerta al UE
Prețurile locuințelor își continuă trendul ascendent început de câțiva ani buni, iar mulți se întreabă dacă ritmul actual de creștere ar fi o pricină de alertă.

Cele mai recente date arată însă că piața locală stă bine la acest capitol, mai ales în comparație cu alte țări. Potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, marja anuală de creștere a valorilor de tranzacționare pentru locuințele din România s-a situat, în ultimul trimestru al anului trecut, la 5,6% – în scădere de la 6,2% în cele trei luni anterioare. Această evoluție marchează, de fapt, revenirea indicatorului publicat periodic de Eurostat sub nivelul de alertă stabilit de UE, respectiv 6%.
Salturi mai mari la așteptările vânzătorilor

De menționat este că prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România au un ritm mai mare de creștere comparativ cu valorile reale de tranzacționare – fapt ce sugerează că între așteptările vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor există încă o diferență importantă, ce se reglează prin negociere. Conform datelor Analize Imobiliare, în ultimul trimestru din 2017, nivelul prețurilor cerute de către vânzători era cu 9,1% mai ridicat decât cel valabil în urmă cu 12 luni. Spre comparație, în 2016 a avut loc un avans și mai mare, respectiv de 12,4%. Deși recuperaseră o bună parte din declinul consemnat în perioada de recesiune economică, locuințele autohtone erau, la sfârșitul anului trecut, cu 31,5% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (T4 2007).
România, conectată la întreaga regiune

Creșterea consemnată pe piața locală se situează ușor peste media valabilă la nivelul UE, respectiv 4,5%, dar și peste cea din zona euro, respectiv 4,2%. Comparativ cu alte țări din regiune, însă, ritmul scumpirilor consemnate de locuințele autohtone este mai temperat: astfel, proprietățile rezidențiale din Bulgaria s-au scumpit anul trecut cu 8,2%, cele din Republica Cehă cu 8,4%, cele din Ungaria cu 7,6%, iar cele din Slovenia cu 10%.

Deși țara noastră a revenit, momentan, sub nivelul de alertă în ceea ce privește scumpirile locuințelor, ea este totuși conectată cu ceea ce se întâmplă în plan regional – motiv pentru care nu va fi „scutită” de o viitoare recesiune. În cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), Andrei Rădulescu, Directorul departamentului de Analiză Economică din cadrul Băncii Transilvania, a subliniat faptul că tendința prețurilor de pe segmentul rezidențial autohton este strict dependentă de ceea ce se întâmplă în zona euro. „Dacă prețurile din zona euro vor începe ajustarea, e evident că asta se va întâmpla și la noi”, a punctat acesta. În opinia sa, un fapt important este că, dezechilibrele fiind mai mici acum, următorul final de ciclu al pieței va fi mai puțin abrupt pentru piața locală. „Faptul că am avut o atitudine mai prudentă va avea un efect pozitiv”, punctează reprezentantul Băncii Transilvania.

Sursa: Imobiliare.ro