vineri, 24 noiembrie 2017

Vanzare/cumparare imobil/teren/casa - acte necesare

Vânzarea unui bun imobil este contractul prin care o persoană transmite alteia proprietatea unui teren, apartament, casă etc., în schimbul unui preț.



Acte necesare contract vânzare-cumpărare imobil (apartament, casă, teren etc.)
  • acte de identitate părţi (vânzător și cumpărător);
  • acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzacţiei (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor3 etc.);
  • certificat fiscal1 pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobilul respectiv;
  • documentaţia cadastrală2 a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
  • extrasul de carte funciară care se obţine prin intermediul biroului notarial şi este valabil 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii;
  • certificatul de performanță energetică, eliberat de un auditor energetic atestat;
  • în cazul apartamentelor, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari4care sa arate situația datoriilor față de asociațe5 faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.);
  • ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităţilor aferente imobilului.

 În plus, pentru persoane juridice:
  • certificat de atestare fiscală a persoanei juridice valabil, eliberat de ANAF;
  • certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului sau actul în baza caruia îsi desfăşoară activitatea persoana juridică;
  • certificat constatator valabil, eliberat de Registrul Comertului (pentru societăţi comerciale). În lipsa certificatului constator, biroul notarial poate elibera, contracost, un extras prin serviciul RECOM Online;
  • împuternicire (delegaţie, hotărâre A.G.A) pentru reprezentantul persoanei juridice la încheierea actului (dacă este cazul).
  • hotărâre A.G.A din care să rezulte acordul asociaților cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societății.

miercuri, 15 noiembrie 2017

Ce poți face dintr-o garsonieră de 26 de metri pătrați


Amenajată cum trebuie, chiar și o unitate locativă monocamerală poate părea spațioasă.




Locuiești într-o garsonieră, dar nu vrei să accepți acest fapt ca o condamnare la platitudine? Nici nu trebuie! În lumea designului interior există destule exemple de spații pe cât de confortabile, pe atât de plăcut amenajate, chiar în ciuda dimensiunilor reduse.



Un model în această privință poate fi și locuința din imagini, prezentată pe Freshome.com. Este vorba despre o garsonieră în suprafață de 26,5 metri pătrați, amplasată într-o clădire istorică din Gothenburg, Suedia. Stilul de design al acestei proprietăți este unul armonios și aerisit, tipic scandinav, pretându-se cu ușurință cerințelor unui cuplu aflat la început de drum.

Cameră de zi, dormitor și bucătărie

În conformitate cu principiile stilului de design contemporan, locuința este concepută, per ansamblu, ca un spațiu deschis (excepție făcând, desigur, camera de baie). Astfel, livingul integrează atât o zonă de dining, cât și bucătăria deschisă, iar noaptea canapeaua este folosită pe post de pat. Este evidentă tendința spre minimalism a decorului, datorită preferinței pentru piesele de mobilier în linii simple, cu un grad înalt de funcționalitate, în detrimentul celor masive.



Simplu și elegant

Aceeași înclinație spre simplitate este vizibilă și la nivel cromatic: combinația alb-negru și accentele deschise de gri conferă o eleganță deosebită ambientului, în vreme ce lemnul contrabalansează prin căldură și intimitate. Utilizarea acestei palete de culori contribuie la amplificarea senzației de spațiu, dar și la „mascarea” spațiilor ample de depozitare.


Sursa : imobiliare.ro
Foto: freshome.com

vineri, 3 noiembrie 2017

3 semne că închirierea e soluția potrivită pentru tine!


A-ți cumpăra o casă „a ta” nu e întotdeauna cea mai înțeleaptă decizie.

După cum se știe, românii sunt, prin excelență, un popor de proprietari. În ciuda schimbării paradigmei economice, această tendință se menține în rândul celor din generația actuală – pentru a-și putea achiziționa o locuință, aceștia nu se dau în lături de la a se îndatora la bancă.



În anumite cazuri însă, închirierea este o variantă mai recomandabilă decât contractarea unui credit. Imobiliare.ro îți prezintă trei „semne” că ar trebui să te mulțumești, cel puțin deocamdată, cu statutul de chiriaș:

1. Te afli la început de drum:

Dacă doar ce ai început să lucrezi, este de preferat să capeți câțiva ani de experiență înainte de a te aventura să iei o asemenea decizie, cu bătaie pe termen lung, atât pe plan personal, cât și financiar. Chiar dacă ai un venit generos acum, nu înseamnă că la fel va fi și peste un an. Mai degrabă profită de această perioadă pentru a economisi în vederea achiziției unei case.

2. Ești pe cont propriu:

Desigur că, pentru a putea lua un împrumut de la bancă, nu trebuie neapărat să fii căsătorit(ă). A avea însă un partener în acest drum reprezintă un avantaj semnificativ. În general vorbind, trebuie să iei în calcul apariția situațiilor neprevăzute, printre care pierderea locului de muncă ocupă un loc important. A avea pe cineva care să te susțină într-o eventuală perioadă de impas poate face diferența între a-ți putea duce sau nu angajamentul până la capăt.

3. Nu ai un venit stabil:

Dacă lucrezi, dar nu te poți baza (încă) pe un venit stabil, este recomandat să fii precaut în asumarea unor anagajamente financiare importante, cum este achiziția unei locuințe. Folosește perioadele de surplus financiar pentru a economisi în această direcție, dar ferește-te să iei o decizie impulsivă.


Sursa: imobiliare.ro

joi, 19 octombrie 2017

Ce compromisuri sa nu faci cand cumperi un apartament nou

Alegerea de a lua un apartament intr-un bloc nou aduce cu sine confort la un alt nivel. Calitatea stilului de viata se imbunatateste vizibil pentru proprietar. Pe langa faptul ca spatiul unui apartament in noile ansambluri rezidentiale este mult mai generos, compartimentarea este mai buna, exista locuri de parcare chiar si in subteran sau servicii de paza si monitorizare video. Cu toate acestea, sunt lucruri pe care trebuie sa le cantaresti temeinic inainte de a lua un apartament nou.



Compromisuri pe care sa nu le faci cand iei un apartament nou

Sa fie departe de zonele tale de interes

Apartamentele in blocuri noi, asa cum stii, nu se afla in mijlocul orasului, ele sunt de cele mai multe ori amplasate in zone de margine. Cel mai probabil la prima vedere ai exclamat ca acest lucru nu te deranjeaza pentru ca ai masina. Trebuie luat in considerare cat faci zilnic pe drum pana la serviciu si inapoi. Ce alternative ai sa ajungi la job daca masina e in service? De asemenea, daca sunteti un cuplu, pentru ambele persoane trebuie sa existe rapiditatea de miscare.

Foarte important, trebuie sa te gandesti la locul in care se afla apartamentul si in perspectiva de viitor. Exista gradinite si scoli in preajma? Un copil de scoala trebuie sa foloseasca metroul sau mijloacele de transport in comun. Cat va face ca sa ajunga la ele? Ai timpul disponibil pentru a il duce tu mereu cu masina?

Este important sa constientizezi prioritatile, sa iti dai seama ce vrei sa fie in imediata apropiere a apartamentului tau: loc de joaca pentru copil, supermarket, metrou, scoala etc.


Sa nu ai locul tau de parcare

Avantajul apartamentelor noi este ca ofera locuri de parcare. Unele au chiar si locuri de parcare in subteran. Deci contra unui cost suplimentar poti sa iti asiguri locul pentru masina ta. Probabil ca te gandesti ca nu iti mai permiti acum plata unui loc de parcare, insa s-ar putea ca peste un an sau chiar cateva luni sa nu mai gasesti unul disponibil, deci sa fie toate vandute vecinilor tai din bloc. Locurile sunt limitate, deci functioneaza principiul primul venit, primul servit. Poate nu ai acum o masina, insa o sa vrei sa iti achizitionezi una, este bine sa stii ca nu te vei confrunta niciodata cu cautarea locului de parcare.


Sa vrei 3 camere, dar in final sa alegi 2

Cu siguranta visul atunci cand te muti intr-un apartament nou este acela de a avea spatiu, cat mai mult spatiu. Vrei sa faci o schimbare radicala, deci nu este nimic de condamnat in a vrea un apartament cu trei camere. S-ar putea insa ca pe parcurs sa te razgandesti si sa iti iei un apartament cu doua camere, deci nu cum ai planificat initial.

Apartamentele noi sunt mult mai spatioase, asa ca un apartament cu doua camere o sa ti se para foarte mare, iar pentru ca pretul este mai mic decat unul cu trei camere, tentatia va fi sa il alegi pe cel cu doua camere. Economisesti niste bani si ai si suficient de mult spatiu, cu mult mai mult decat in locuinta in care ai locuit.

Compartimentarea ramane, doua camere vor ramane doua, deci in viitor daca familia va creste nu va exista o camera doar a copilului. La fel si cu baile, gandeste-te foarte bine daca iti doresti una sau doua. Este pacat sa faci investitia si cu trecerea anilor sa realizezi ca apartamentul nu mai indeplineste nevoile familiei tale si ca trebuie sa te muti.


Sa ai rata mare la banca

Rata mare la banca nu este de preferat indiferent de achizitia pe care o faci. Apartamentul nou nu vrei sa iti inchida orizonturile, sa nu poti sa pleci un weekend din oras sau sa iti faci un concediu bine meritat. Trebuie sa iei de asemenea in calcul ca vei mai avea cheltuieli. Un apartament nou, pe langa costurile obisnuite de intretinere, mai poate implica si cheltuieli cu serviciile de paza, de intretinere a spatiilor comune, a spatiilor de joaca, monitorizare video, la care nu te-ai gandit.

Un apartament nou vine cu finisajele incluse, gresie, fainta, cat si grupurile sanitare. Daca ceva nu este pe gustul tau, atunci iti vor trebui bani sa schimbi. O investitie financiara o va cere si mobila.


Sa nu aiba infrastructura pusa la punct

Lucrurile se imbunatatesc si in timp, insa lipsa retelei de canalizare sau drumurile neasfaltate nu sunt de dorit. Un apartament nou il cumperi la cheie, deci este bine sa beneficiezi de tot confortul inca de la inceput, sa te poti muta imediat. Sacrificiul financiar pe care il faci pentru apartamentul intr-un bloc nou trebuie sa iti aduca facilitati complete inca din prima ta zi acolo.


Sursa: storia.ro

vineri, 6 octombrie 2017

ABC-ul investițiilor imobiliare: cum să verifici rentabilitatea unei proprietăți


Atenția românilor cu bani este divizată, de regulă, între depozitele bancare și piața de real estate.

Ai ceva economii și te gândești să le „pui la lucru” în imobiliare? Nu ești singurul. Potrivit lui Eusebiu Burcaș, fondatorul programului de educație financiară Burcash.ro, atenția românilor în materie de plasament al capitalului este divizată, în general, în două direcții majore: depozitele la bancă și piața imobiliară. După ce a scăzut sensibil în perioada de recesiune, apetitul pentru achiziția de imobile se află din nou pe creștere, acest gen de proprietăți ajungând să reprezinte circa 60% din averea netă a românilor.








Însă nu tot ce zboară se și mănâncă. Cum poți recunoaște o proprietate pretabilă pentru o achiziție în scop investițional? Dacă ne gândim la achiziții cu bani gheață, doi indicatori esențiali din acest punct de vedere, aflați într-o relație de proporționalitate inversă, sunt timpul de amortizare a investiției și randamentulacesteia. Dorel Niță, Head of Data & Research Imobiliare.ro și Project Manager Analize Imobiliare, a ilustrat recent metodele de calcul pentru acești doi indicatori în cadrul unui webinar organizat în colaborare cu Eusebiu Burcaș:

1. Multiplicatorul chiriei brute potențiale:

Aceasta este o metodă simplă și frecvent folosită de evaluare a rentabilității unei proprietăți, cel puțin pe piața rezidențială. Formula de la care pornim este următoarea:

MCB=Preț vânzare/Chirie brută lunară x12)

Rezultatul acestui calcul ne va arăta timpul necesar pentru amortizarea investiției (în ani). Luând ca exemplu o proprietate achiziționată la un preț de 90.000 de euro, ce ar putea genera o chirie lunară de 650 de euro (adică 7.800 de euro pe an), prin formula de mai sus obținem un rezultat foarte bun, respectiv 11,53 de ani. „Ce ne interesează e ca multiplicatorul să fie cât mai redus”, punctează Dorel Niță.

2. Metoda capitalizării venitului net:

Cea mai facilă metodă de calcul a randamentului unei proprietăți – însă nu neapărat și cea mai realistă! – este prin raportarea chiriei brute anuale ca procent din prețul de achiziție. În exemplul dat, rata anuală de capitalizare ar fi de 8,67%.

O metodă mai avansată însă, ce ia în calcul o serie de variabile ce pot afecta rentabilitatea unei investiții, este metoda capitalizării venitului net. Pentru aceasta, se pornește de la prețul de achiziție a proprietății, la care se adaugă însă și cheltuielile de reparație sau renovare/amenajare. Asta înseamnă că, în exemplul de mai sus, ajungem la o valoare a investiției de 95.000 de euro.

Apoi se calculează venitul brut potențial, ce poate fi obținut la o utilizare maximă a proprietății, respectiv 7.800 de euro pe an. Pentru a calcula venitul brut efectiv, această valoare se ajustează cu o marjă de 10% pe an, ce reprezintă riscul de neocupare și neîncasare.

Din suma rezultată, de 7.000 de euro pe an, se scad apoi cheltuielile anuale, însă doar cele aferente proprietarului (asigurare, impozit, reparații etc., dar nu și utilități). Considerând că aceste costuri suplimentare ar ajunge la 800 de euro pe an, venitul net din exploatare se va ridica, la final de an, la 6.200 de euro – sumă care, raportat la 95.000 de euro, echivalează cu o rată de capitalizare de 6,5%.


Sursa: imobiliare.ro

marți, 19 septembrie 2017

Apartament de 2 camere - sursa de inspiratie pentru locuinta ta



Prima idee pe care te invitam sa o notezi este culoarea din hol. Dupa cum vei vedea si in poze, o parte a peretului a fost zugravit cu albastru. Efectul per ansamblu este spectaculos prin contrastul albului (ivoire mai precis) cu albastru.


Bucatarie

Holul comunica direct cu bucataria. S-a inlaturat usa pentru un plus de fluenta la nivelul amenajarii. Astfel, bucataria pare mai spatioasa si mai luminoasa. La realizarea acestui efect au contribuit si finisajele alese. Mobilierul cu fronturi albe, lucioase, zugravitul peretilor intr-o nuanta deschisa, calda amplifica spatiul. S-a optat pentru un design simplu si curat, iar configuratia in forma literei L permite o desfasurare eficienta a zonelor de lucru si a spatiilor de depozitare. Ne place ideea asezarii chiuvetei la fereastra si a utilizarii optime a acestei zone din bucatarie. Daca dispunerea bucatariei tale permite o astfel de abordare, merita sa iei in calcul aceasta idee.





Living

Si in living vom regasi acelasi design minimal. Pentru exemplificare, au fost introduse piese de baza, precum canapeaua, masuta de cafea si o consola suport pentru televizor. De cealalta parte a livingului a fost amenajat locul de luat masa formal. Poti pastra aceasta idee, insa cu siguranta vei dori sa adaugi si alte corpuri de mobilier, precum o biblioteca. Tine cont de aceasta dispunere daca optezi pentru ideea cu un dining.


Cromatica pentru care a optat designerul este excelenta; nuante calde, deschise care se imbina de minune cu esentele de lemn ale parchetului sau mesei. De remarcat si dispunerea corpurilor de iluminat pentru fiecare functiune in parte: in dreptul livingului, lampadarul pentru o lumina ambientala si corpul de deasupra mesei.

Dormitor si baie 

In dormitor s-a mizat pe aceeasi cromatica blanda, odihnitoare. Spatiul este decorat cu piesele de mobilier de baza, scopul fiind acela de a pastra o atmosfera lejera, neincarcata. Oglinda de deasupra patului reflecta lumina naturala si sporeste din nou senzatia de spatialitate in incapere – un truc pe care ar trebui sa-l iei in calcul daca locuiesti intr-un spatiu mic.




Excelent a fost optimizata si baia. Rafturi pentru depozitare, un dulap suspendat deasupra masinii de spalat, precum si spatiul de sub lavoar asigura zone variate pentru produsele cosmetice, detergenti si altele asemenea. Oglinda supradimensionata imprima profunzime baii si face spatiul sa para mai mare. De incercat!


Sursa: povesteacasei.ro

vineri, 8 septembrie 2017

9 lucruri ce pot crește (sau scădea) prețul unei case – de la 3% la 300%!


Dincolo de caracteristicile strict fizice ale unei proprietăți, există o serie de variabile ce pot influența semnificativ prețul acesteia.




Ai o locuință de vânzare sau vrei, dimpotrivă, să cumperi una? Indiferent de ce parte te afli într-o tranzacție, cu siguranță că vrei să obții un preț cât mai bun – deși percepția asupra acestei noțiuni este, desigur, diferită de la vânzător la cumpărător. Știi însă care sunt factorii care influențează prețul unei case – dincolo, desigur, de suprafață, compartimentare și starea proprietății?

Maria Ședer Neda inventariază aceste variabile în cartea „Cum să-ți cumperi o casă!”, ajunsă în 2017 la ediția a treia și disponibilă în librării:

1. Zona unde se află o locuință este cea care influențează cel mai mult prețul acesteia, cu o pondere de la 10% până la 300%. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartament situat într-o zonă ultracentrală sau de lux poate fi până la de trei ori mai mare decât cel al unei locuințe similare, situată însă într-un cartier obișnuit. „Străinii zic «location, location, location», lucru care începe să se înrădăcineze ca principiu și în piața imobiliară din România, diferențele de preț pe zone fiind din ce în ce mai mari. (…) «Location» înseamnă zonă, dar și vecinătăți – printre care apropierea de parc este cea mai importantă, nivel al infrastructurii, facilități urbane, facilități sociale, metode de petrecere a timpului liber în apropiere.”, spune Maria Ședer Neda.

2. O construcție cu stil, realizată de un arhitect cunoscut, ajunge să fie cu 10-25% mai scumpă decât una obișnuită. Totodată, apartamentele din imobilele tip vilă pot fi cu 5-10% mai scumpe decât din locuințele din blocurile obișnuite.

3. Disponibilitatea locurilor de parcare sau garajelor poate avea, de asemenea, un cuvânt important de spus în stabilirea prețului unei case. În cazul unui apartament de bloc, costul unui garaj diferă în funcție de materialele din care este făcut și poate ajunge la o pondere importantă din valoarea locuinței. Un loc de parcare în fața blocului justifică însă un plus de până la 5% la prețul apartamentului, în comparație cu o proprietate similară, dar fără loc de parcare. În cazul blocurilor noi, un loc de parcare poate echivala cu o creștere de până la 20% a prețului.

4. Deși poate fi trecută cu vederea, lumina naturală este un factor ce are un cuvânt important de spus asupra calității vieții într-un anumit loc. Prin urmare, acesta echivalează cu un plus de 5% pentru fiecare latură a casei luminată natural: astfel, dacă locuința este scăldată în lumină doar pe o latură (ceea ce reprezintă un minimum), aceasta va fi cu 5% mai ieftină decât una luminată pe două laturi; atunci când sunt trei laturi luminate, se mai poate adăuga un 5%, iar când o casă are lumină naturală pe toate fațadele, aceasta va avea un plus de 15% la preț.


„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinței și se reflectă cel mai mult în preț. În funcție de zonă sunt de vânzare apartamente cu prețul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din București. Există însă o serie de elemente care pot fi trecute ușor cu vederea de către cumpărătorii de locuințe, dar care au o mare importanță în stabilirea prețului și mai apoi în gradul de confort al locuinței, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc. O locuință luminoasă, liniștită, cu balcoane unde poți respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este și mai valoroasă, se vinde mai repede și mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc.” Maria Ședer Neda, autoarea cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”

5. Etajul este un alt element important pentru cumpărători, fapt pentru care influențează și prețul locuinței. Un apartament situat la parter, într-un bloc cu lift, va fi cu 10-15% mai ieftin decât unul situat la etajele imediat superioare, în vreme ce o locuință amplasată la ultimul etaj va fi cu 15-20% mai ieftină decât una de la etajele intermediare (din cauza izolației de pe bloc, ce trebuie refăcută periodic, de multe ori doar pe socoteala locatarilor de ultimul etaj; în plus, la ultimul etaj, vara este mai cald și iarna mai frig). Excepție de la această „regulă” fac doar apartamentele de tip penthouse, de lux, pentru că acestea atrag investiții pe măsură nu doar în ceea ce privește izolația, ci și pentru sisteme de ventilație și aer condiționat, terase înverzite, piscine etc.

6. Liniștea, favorizată de traficul redus al împrejurimilor, este un alt factor important. Astfel, dacă apartamentul dă direct spre stradă, într-o zonă intens circulată, zgomotoasă, cu tramvaie și magazine la parter, prețul poate fi cu 10% mai mic.

7. Existența și numărul balcoanelor pot ridica prețul unui apartament sau al unei case cu 5-10%. Prezența balcoanelor reprezintă un avantaj atât din punct de vedere estetic, pentru că locuința arată mult mai bine (iar o vedere deosebită e relaxantă), dar și din punct de vedere funcțional, pentru că locatarii au la dispoziție un spațiu suplimentar.

8. O locuință dotată cu un sistem propriu de încălzire (centrală termică sau sobă cu gaze) va costa cu 5% mai mult decât una legată la rețeaua centralizată de termoficare sau o casă cu sobă cu lemne sau cărbuni.

9. Înălțimea blocului are, și ea, un efect asupra prețului. Astfel, dacă un bloc are peste cinci etaje, apartamentele acestuia trebuie să fie cu 3% mai ieftine decât cele amplasate într-un bloc cu patru etaje (și lift) din aceeași zonă.




Sursa: imobiliare.ro

joi, 7 septembrie 2017

8 reguli de design care îți fac locuința să arate ca în reviste

Specialiștii în amenajări interioare au unele reguli stricte pe care le urmează de fiecare dată pentru a decora perfect un spațiu.
Iar dacă vei cunoaște aceste trucuri simple și le pui în practică, vei avea o locuință exact ca cele din reviste. Iată ce trebuie să încerci:


Alege culoarea potrivită
Culoarea predominantă poate schimba total aspectul unei camere. De exemplu, culorile deschise pot face chiar și spațiile mici să pară mai largi. Oamenii au obiceiul de a alege culori neutre, precum bejul, pentru că nu au curajul să fie ceva mai îndrăzneți. Dar deși arată aristocratic, bejul poate fi plictisitor. Înlocuiește-l cu albastru pal, lavandă, verde mentă sau diverse nuanțe de gri.



Folosește accente de culoare
Accentele de culoare dau viață unui spațiu monoton. Poți opta pentru perne colorate, covoare, lampadare sau tablouri pentru a aduce un plus de culoare.
De asemenea, poți folosi printurile abstracte sau geometrice pentru a oferi un plus de personalitate unei camere.



Nu te teme să experimentezi
Îndrăznește să experimentezi nu doar cu mobila și accesoriile, ci și cu podelele. O podea interesantă, care atrage atenția, trebuie să fie acompaniată de elemente neutre, care să-i permită să iasă în evidență


Accentuează spațiul
Culoarea nu este singura modalitate prin care poți crea iluzia unui spațiu mai larg.
Oglinzile sunt de asemenea foarte utile pentru a lărgi vizual o încăpere.



Alege corect corpurile de iluminat
Cu cât este mai multă lumină, cu atât mai bine. Poți folosi diverse corpuri de iluminat în aceeași cameră, de la lustre, veioze, lămpi de birou sau lămpi pentru podea.


Nu exagera
Un tavan clasic și simplu este de preferat în locul oricărei structuri compuse, cu multiple detalii sau spoturi luminoase. Evită suprapunerea unui număr prea mare de tipare și modele.



Decorează-ți patul
Patul ar trebui să aibă un aspect confortabil și poate fi decorat cu multe perne, pături sau cuverturi. Rezultatul trebuie să fie unul care să inspire confort și eleganță.




Sursa: eva.ro

vineri, 25 august 2017

Cel mai nou ansamblu rezidential de case de pe piata ieseana

Doresti sa locuiesti la casa in Copou dar nu ai timpul necesar pentru a o construi si nici teren? Noi venim cu solutia :



Va prezentam cea mai noua aparitie pe piata imobiliara, in materie de case-vile. Proiectul cuprinde 9 vilute de tip duplex, cu 5 camere si este localizat in Iasi, zona Copou, la capatul Bulevardului Mihail Sadoveanu.
Fiecare vila este gandita in asa fel incat sa satisfaca toate cerintele si necesitatile unei familii tinere aflata in cautarea unei zone linistite, ferita de agitatia cotidiana.
Ergonomia si functionalitatea sunt cuvintele cheie care au stat la baza acestui proiect inca din faza incipienta.
Proiectul este unul exclusivist si se afla in imediata apropiere a restaurantului Castel, inmarginit de padure.
Structura caselor este una pe cadre, cu pereti interior caramida Porotherm, termosistem VATA BAZALTICA, tamplarie PVC 7 camere, tripan SCHUKO – clasa premium, fatade de piatra, placaje marmura, incalzire in pardoseala REHAU, finisaje de lux, locuri de parcare amenajate, gazon rulou cu sistem de irigatie.
Locuinta are o suprafata utila de 133 mp, la care se adauga o curte proprie cu o suprafata generoasa de 200 mp.
Compartimentarea este una ingenioasa adaptata tendintelor, unde si cea mai exigenta persoana se poate simti “acasa”.
Parterul este format dintr-un living foarte spatios si luminos de 24 mp, avand acces direct spre curtea proprie, bucatarie cu suprafata generoasa de 9mp cu posibilitate de a se preda inchisa sau open space.

Etajul 1 cuprinde 2 dormitoare, baie, un dormitor generos de 18mp cu iesire spre balcon.

Etajul 2 cuprinde 2 dormitoare, baie.

Dotarile si finisajele incluse in acest pret sunt de cea mai buna calitate: gresie si faianta import, parchet laminat 8 mm, usi interioare din lemn, centrala termica proprie cu incalzire prin pardoseala, obiecte sanitare moderne in bai, calorifere din otel, tamplarie pvc cu geam termopan, usa metalica antiefractie la intrare.
Constructia vilei este realizata pe structura cadre din beton armat, inchiderile exterioare si interioare din caramida Porotherm.
Avand in vedere ca imobilul se afla in cea mai exclusivista zona a iasului, COPOU, infrastructura in aceasta zona este una completa (apa, gaze, electricitate, canalizare) cuprinzand drumuri asfaltate si iluminat public, pista de biciclete.
Se poate achizitiona si prin credit Prima Casa sau ipotecar iar daca inca nu stiti ce tip de credit este mai avantajos pt dvs, va stam la dispozitie in vederea intocmirii dosarului bancar si indentificarii celei mai bune solutii financiare.

PRETURI :
- pentru plata cash in avans 126.350Euro - calculat la 950Euro / mp util
-pentru jumatate avans / jumatate predare 133.000Euro - calculat 950 EURO/MP jumatate din suprafata, ulterior diferenta se va calcula la 1050 EURO/MP
- pentru un avans de minim 35% -143.700Euro - calculat la 950Euro/mp avansul de 35%, ulterior diferenta se va calcula la 1150 EURO/MP


Pentru mai multe detalii: www.stilimobil.ro sau 0753.950.950

Majorarea chiriei in ultimii 3 ani

Începând din 2015, chiriile din marile orașe ale țării au revenit, potrivit datelor Imobiliare.ro, pe o traiectorie general crescătoare. Și anul acesta, așteptările proprietarilor manifestă aceeași tendință de creștere față de cel precedent, astfel că prețurile actuale se situează, per ansamblu, la cel mai ridicat nivel din 2012 încoace. Ca și în materie de vânzări de apartamente, Bucureștiul se află în strânsă concurență cu Cluj-Napoca la capitolul cele mai mari prețuri, capitala Transilvaniei reușind să surclaseze cel mai mare oraș al țării în cazul a două dintre cele trei categorii de apartamente analizate. Analiza de mai jos ia în calcul chiriile medii solicitate în luna iunie în anii 2017, 2016 și 2012.



București:

În Capitală, chiria medie cerută pentru o garsonieră a ajuns la circa 228 de euro pe lună în 2017, față de 218 euro pe lună în 2016 și, respectiv, 222 euro pe lună în 2012. Pe segmentul apartamentelor cu două camere, pretențiile proprietarilor ajung acum la 321 de euro pe lună, față de 298 de euro pe lună anul trecut și 303 euro pe lună în 2012. Pentru locuințele tricamerale, prețul solicitat se situează acum la 404 euro pe lună, mai mult decât suma de 378 de euro pe lună valabilă anul trecut, dar mai puțin decât cei aproape 421 de euro pe lună solicitați în 2012.
Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, costul pentru o unitate locativă monocamerală a scăzut ușor față de anul precedent, respectiv de la 187 la 183 de euro pe lună, însă este mai mare decât valoarea consemnată în 2012, adică 172 de euro pe lună. Pe de altă parte însă, suma necesară pentru închirierea unui apartament cu două camere se situează în prezent la 277 de euro pe lună, față de 243 de euro pe lună în 2016 și 241 de euro pe lună în 2012. Locuințele cu trei camere au acum un preț mediu cerut de 320 de euro pe lună, în creștere de la 299 de euro pe lună anul trecut și 309 euro pe lună în 2012.

Cluj-Napoca:

În orașul de pe Someș, datele Imobiliare.ro arată că bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 220 de euro pe lună în 2017, față de 204 euro pe lună în 2016 și 203 euro pe lună în 2012. Un apartament cu două camere, pe de altă parte, are un preț mediu cerut de 360 de euro pe lună, în creștere de la 311 euro pe lună anul trecut și de la 298 de euro pe lună în urmă cu cinci ani. Nu în ultimul rând, locuințele tricamerale au ajuns anul acesta la 445 de euro pe lună, de la 409 euro pe lună în 2016 și circa 390 de euro pe lună în 2012.

Iași:

În capitala Moldovei, o unitate locativă cu o cameră ajunge acum, în medie, la 191 de euro pe lună, față de 185 de euro pe lună anul trecut și, respectiv, 186 de euro pe lună în 2012. În ceea ce privește apartamentele cu două camere, așteptările proprietarilor se situează în prezent la 269 de euro pe lună, față de valoarea de 253 de euro pe lună valabilă atât în 2016, cât și în 2012. Cei care vor să închirieze o unitate locativă cu trei camere trebuie să dispună acum de 319 euro pe lună, la fel ca în 2012, dar mai mult decât cei 273 de euro pe lună necesari anul trecut.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, bugetul mediu pentru închirierea unei garsoniere a ajuns în 2017 la 171 de euro pe lună, în creștere de la 165 de euro pe lună anul trecut și, respectiv, de la 150 de euro pe lună în 2012. Clienții interesați de un apartament cu două camere trebuie să plătească, în medie, 278 de euro pe lună, față de 261 de euro pe lună în 2016 și 197 de euro pe lună în 2012. Așteptările proprietarilor de locuințe cu trei camere au ajuns însă la 327 de euro pe lună, de la 311 euro pe lună anul trecut și, respectiv, de la 241 de euro pe lună în urmă cu cinci ani.


Sursa: imobiliare.ro

miercuri, 23 august 2017

Raiffeisen Bank ofera o reducere aniversara pentru creditul imobiliar

Vrei să-ți faci un credit imobiliar? Trebuie să știi că cei de la Raiffeisen Bank sărbătoresc 20 de ani, așa că oferă o reducere de 20% la dobânda fixă și variabilă pentru creditul imobiliar ”Casa Ta”.






Până pe 15.09.2017 poți beneficia de aceasă oferă. Dobanda fixă pe 7 ani începe de la 4.20%, dacă alegi să încasezi salariul pe card Raiffeisen Bank.
Avansul minim începe de la 15% în funcție de localitatea de garanție și poți lua o pauză de la plata ratelor oricând după 6 luni de rambursare.


Mai multe detalii gasiti aici .

luni, 7 august 2017

10 pași pentru sporirea confortului locativ in cazul in care ai un apartament vechi


Omul modern petrece circa 85% din timp interiorul clădirilor, iar condițiile oferite de acestea pot avea un cuvânt important de spus asupra stării sale de bine.

În ciuda intensificării livrărilor de locuințe noi din ultimii ani, fondul locativ al României continuă să fie format, în proporție covârșitoare, din locuințe vechi. Potrivit unor date publicate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a finele anului trecut, 31% din unitățile locative existente au fost construite înainte de 1961, 42% au fost finalizate în perioada 1961-1980, 14% datează din perioada 1981-1989, 7% din intervalul 1990-1999, în timp ce doar 6% au fost realizate după anul 2000.




În acest context, echipa EfdeN, cunoscută pentru proiectarea prototipului de casă solară omonim, a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL). Scopul acestui document este îmbunătaţirea calităţii locuirii în România. „Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă, deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, subliniază Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.


„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat niciun fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în susţinerea acestui ghid pe care îl considerăm extrem de util.” (Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe) 

Iti prezentam mai jos zece metode propuse de autorii ghidului pentru sporirea confortului din casa ta:

1. Umbrirea suprafețelor vitrate:

Prin ferestre au loc cele mai mari transferuri de căldură, de la exterior la interior sau viceversa. De aceea, umbrirea lor pe timp pe vară va reduce mult disconfortul termic caracteristic sezonului estival. Din acest punct de vedere, soluțiile de umbrire exterioară (copertine, storuri, obloane) sunt mult mai eficiente decât cele montate la interior (perdele, draperii, jaluzele).

2. Izolarea termică corespunzătoare:

Conform datelor MDRAP, majoritatea clădirilor rezidențiale din România au un grad redus de confort termic, nemaifiind adecvate scopului pentru care au fost construite. În acest context, efectuarea unor lucrări de termoizolare poate face o diferență semnificativă. Aceasta nu doar că va contribui la sporirea confortului locatarilor, dar și la scăderea cheltuielilor cu energia.

3. Echipamente termice eficiente:

Potrivit reprezentanților EfdeN, echipamentele moderne de încălzire, ce funcționează pe bază de energie electrică (precum pompele de căldură), sunt recomandate datorită eficienței lor, dar și datorită faptului că sunt „prietenoase cu mediul”. Totuși, chiar și în cazul soluțiilor convenționale de încălzire există alternative mai eficiente – cum ar fi centrala cu condensație.

4. Ventilarea:

Fie că se face pe cale naturală, prin deschiderea ferestrelor, sau în mod mecanic, prin intermediul unei instalații speciale de ventilare, reîmprospătarea aerului din clădiri este un aspect foarte important pentru asigurarea unui confort locativ optim. Ventilarea mecanică are avantajul de a fi controlabilă, contribuind la menținerea unei eficiențe termice ridicate.

5. Evacuarea umidității:

În încăperile caracterizate de o umiditate sporită, cum sunt bucătăriile și băile, este necesară amplasarea unor mijloace de evacuare a vaporilor – precum ferestrele, ventilator sau hotă. În caz contrar, umiditatea poate duce, în timp, la apariția igrasiei și mucegaiului.

6. Mentenanța instalațiilor de ventilare:

În cazul clădirilor care dispun de așa ceva, instalațiile de ventilare trebuie întreținute corespunzător, pentru ca acestea să poată asigura o funcționare optimă – ceea ce presupune respectarea instrucțiunilor de curățare, igienizare și schimbare a filtrelor și consumabilelor.

7. Izolarea fonică:

În special în cazul clădirilor dotate cu echipamente tehnice producătoare de zgomot, izolarea fonică este un imperativ. Aceasta se poate dovedi însă necesară și în cazul blocurilor de apartamente sau caselor individuale, în cazurile în care locatarii se confruntă cu un disconfort fonic. O bună soluție din acest punct de vedere este vata minerală, care are, totodată, și rol de izolație termică.

8. Nuanțele deschide în amenajările interioare:

Din punct de vedere psihologic, decorurile în culori deschise amplifică starea de bine a locatarilor, dat fiind că acestea accentuează senzația de spațiu și reflectă lumina.

9. Favorizarea luminii naturale:

Având un rol important în reglarea bioritmului fiecărui organism, lumina naturală contribuie la asigurarea unui grad sporit de confort; influxul de lumină solară trebuie favorizat pe cât posibil.

10. Iluminatul artificial corespunzător:

Lumina artificială are, și ea, rolul ei în viața petrecută la interior. Pe lângă faptul că aceasta trebuie să aibă o intensitate potrivită, trebuie urmărite și aspecte de ordin calitativ, precum evitarea alternanțelor lumină/întuneric sau a iluminării directe (ce poate duce la orbire).


Sursa: imobiliare.ro

vineri, 14 iulie 2017

Reprezentarea imobiliara exclusiva, de 5 ori mai putin utilizata in Romania decat in Europa

   Potrivit unei analize realizate de Wizmo.ro și RE/MAX România, românii nu au încă deprinderea de a cere să fie reprezentanți exclusiv de către un agent imobiliar și doar sub 10% dintre listările imobiliare sunt gestionate de o singură agenție.

             


   La nivel european însă, susțin cele două companii, peste 50% dintre listările imobiliare sunt gestionate de un singur agent, acesta reprezentând interesele unei singure părți în procesul de vânzare sau închiriere.

   „Relația exclusivă cu un agent imobiliar este asemănătoare cu cea de natură juridică. Așa cum nici un avocat nu poate reprezenta ambele părți într-un proces, nici un agent imobiliar nu poate susține simultan atât interesele vânzătorului, cât și cele ale cumpărătorului”, susține Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

   Potrivit acestuia, pentru ca numărul de contracte de exclusivitate să crească este necesară o educare a agenților în acest sens, precum și înființarea unor norme ale industriei care să sprijine această abordare profesionistă. La această inerție, însă, contribuie în egală măsură și proprietarii imobilelor care nu cunosc suficient acest mod de lucru și avantajele sale.

   Astfel, printre beneficiile unui proprietar care alege reprezentarea exclusivă se numără analiza și evaluarea pieței, acces la un set de soluții de marketing și promovare mult mai eficiente, primirea unor materiale de promovare personalizate, dar și preselectarea clienților. De asemenea, în această situație, agentul imobiliar exclusiv se implică în toți pașii negocierii și stimluează ofertanții într-o competiție cu scopul de a obține cel mai bun preț posibil. De cealaltă parte, exclusivitatea cu un agent pentru cel care cumpără sau închiriază o proprietate înseamnă că acesta nu va trebui să achite niciun fel de comision pentru tranzacție.

   Deficitul numărului de proprietăți listate exclusiv se remarcă și la nivelul platformelor imobiliare. Contrar aparențelor, o listare multiplă a aceluiași anunț reprezintă un risc în tranzacționarea unui imobil și prelungește perioada în care anunțul este disponibil pe piață.

  „Atunci când un posibil cumpărător sau chiriaș vede același anunț listat de multipli agenți, poate chiar cu prețuri și descrieri diferite, încrederea lui în oferta respectivă scade și trece cu ușurință la următorul anunț. De aceea, pentru ca o ofertă să petreacă cât mai puțin timp online și să capteze atenția publicului, recomandăm și noi ca listările să fie unice, cu o descriere cât mai amplă și corectă”, a declarat Marteen Deboo, CEO Wizmo.ro.

   Din analizele Wizmo.ro reiese și faptul că un contract de exclusivitate reprezintă o garanţie pentru agenţie că eforturile ei vor fi răsplătite. Astfel, dacă agenția știe că nu este singura care tranzacționează o proprietate, eforturile sale în promovarea anunțului vor fi mai mici, ceea ce se traduce, implicit, într-o vizibilitate redusă a ofertei.

Sursa: wizmo.ro

vineri, 7 iulie 2017

Prețurile locuințelor în S1 2017: Capitala și Cluj-Napoca, la poluri opuse!


Creșterile consemnate pe piața nouă au fost, în general, mai mari decât pe cea veche.


Fie că ai o locuință de vânzare sau te gândești să cumperi una, cu siguranță te întrebi care este direcția actuală a prețurilor. Datele pe primul semestru al acestui an confirmă că pretențiile vânzătorilor de locuințe se află pe un trend ascendent în momentul de față, atât la nivel național, cât și în marile orașe – chiar dacă valorile efective de tranzacționare din piață poate nu resimt același ritm de creștere. Interesant este că această tendință de majorare este, de regulă, mai accentuată pe piața nouă decât pe cea veche – ceea ce scoate în evidență potențialul apartamentelor nou-construite de a se detașa din punct de vedere financiar de cele mai vechi.
După un plus de 0,5% în luna iunie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 6,7% în prima jumătate a acestui an, ajungând la 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2016). O creștere de două cifre – cea mai mare dintre cele șase centre regionale monitorizate – a avut loc în Cluj-Napoca, potrivit Indicelui Imobiliare.ro; în ciuda unei tendințe inițiale de temperare, pretențiile vânzătorilor din acest oraș au consemnat un salt important spre jumătatea anului, în special pe segmentul nou. La polul opus, cea mai redusă marjă de creștere a fost înregistrată în acest răstimp în București.

București:
În ciuda unor tendințe diferite resimțite pe piața veche și pe cea nouă, locuințele din Capitală s-au menținut, per ansamblu, la un nivel de preț constant în iunie față de mai, respectiv 1.203 euro pe metru pătrat util; pe parcursul primei jumătăți a anului însă, acestea s-au scumpit cu 5,4% (de la 1.141 de euro pe metru pătrat util la începutul lunii ianuarie) – acesta fiind cel mai mic avans înregistrat în perioada analizată în cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 5% în decurs de șase luni (de la 1.090 la 1.144 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 7% (de la 1.172 la 1.254 de euro pe metru pătrat).

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă o creștere de preț de 0,6% în luna iunie și, respectiv, una de 6,2% în primul semestru din 2017 (de la 900 la 956 de euro pe metru pătrat util). În ultimele șase luni, apartamentele vechi din Brașov s-au scumpit cu 5% (de la 911 la 957 de euro pe metru pătrat); unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au făcut în această perioadă un salt de 9,4% (de la 870 la 952 de euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca:
Cu un plus de 10% la șase luni, capitala Transilvaniei și-a reluat locul în clasamentul național al celor mai mari creșteri de preț; locuințele clujene costă azi, în medie, 1.372 de euro pe metru pătrat util, față de 1.247 de euro pe metru pătrat util la începutul anului – și, respectiv, față de 1.349 de euro pe metru pătrat la finele lunii mai (o diferență de 1,7%). În prima jumătate din 2017, apartamentele vechi din oraș s-au apreciat cu 9,6%, de la 1.279 la 1.402 euro pe metru pătrat (de menționat este însă că o creștere de 2,6% a avut loc doar în luna iunie). Apartamentele noi s-au scumpit însă cu 12,3% în decurs de șase luni (de la 1.184 la 1.330 de euro pe metru pătrat util), ceea ce a contribuit la micșorarea vizibilă a diferenței de preț față de piața veche.

Constanța:
În orașul de la malul mării, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 1,5% în iunie și cu 7,3% în prima jumătate a anului (de la 973 la 1.044 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele din blocurile ridicate înainte de Revoluție s-au apreciat cu 6,9% în decurs de șase luni (de la 969 la 1.036 de euro pe metru pătrat), iar cele noi s-au scumpit cu 9,2% (de la 989 la 1.080 de euro pe metru pătrat util).

Iași:
În mod interesant, capitala Moldovei se situează pe locul al doilea în clasamentul creșterilor de preț la șase luni, cu un plus de 9,6% (de la 854 la 936 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în iunie a avut loc un avans de 1%. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 5,9% în prima jumătate a anului (de la 878 la 930 de euro pe metru pătrat), însă cele noi au „sărit” de la 825 la 939 de euro pe metru pătrat util, marcând o diferență de 13,8% – acesta fiind cel mai semnificativ avans consemnat în primul semestru pe piața nouă.

Timișoara:
În orașul de pe Bega, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu 0,6% în iunie și, respectiv, cu 8,2% în primul semestru din 2017 (de la 1.027 la 1.111 euro pe metru pătrat util). Timișoara este singurul oraș în care locuințele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi în ultimele șase luni: astfel, cele dintâi s-au apreciat cu 9,3% (de la 1.018 la 1.113 euro pe metru pătrat), iar cele din urmă cu 4,4% (de la 1.056 la 1.102 euro pe metru pătrat).



Sursa: imobiliare.ro

vineri, 23 iunie 2017

Iti vinzi casa? 5 avantaje aduse de un agent imobiliar in vanzarea proprietatii tale




Este momentul să vinzi o proprietate imobiliară și încă nu știi cum este cel mai bine: pe cont propriu sau cu ajutorul unui specialist în domeniu? Statistic vorbind, majoritatea românilor preferă să se ocupe direct de vânzare, însă noi îți recomandăm să iei în calcul opțiunea de a lucra cu un specialist în imobiliare. În final poți vinde mai repede, la prețul corect și cu un efort mult mai mic.




Iată 5 motive pentru care este bine să iei în calcul colaboarea cu un agent imobiliar:

1. Evaluarea corectă a locuinței tale

În fiecare zi, pe site-urile dedicate anunțurilor imobiliare, apar noi anunțuri cu apartamente, case, birouri și terenuri de vânzare. Doar în București, de exemplu, găsim în acest moment aproape 30.000 de anunțuri imobiliare, în toate zonele și la prețuri diverse.

Cum afli, totuși, care este prețul corect pentru proprietatea ta?

Un prim pas este acela de a face o cercetare de piață pe cont propriu, selectând filtrele de pe site relevante pentru proprietatea ta, precum zona, numarul de camere, anul construcției, facilitățile și așa mai departe, astfel încât să ai o primă perspectivă asupra prețului cerut de alți vânzători. De asemenea, poți întreba în cercul de prieteni, în cazul în care aceștia sunt la curent cu alte tranzacții imobiliare recente, pentru a vedea prețurile reale obținute, precum și durata procesului de vânzare sau poți verifica știrile pentru a vedea prețurile medii de tranzacționare.

În schimb, avantajul oferit de colaborarea cu un agent imobiliar cu experiență este dat de accesul pe care acesta îl are la informații din piața imobiliară. Astfel, el cunoaște deja prețurile reale la care se vând locuințele din zona unde tu locuiești, în funcție de facilități. Cu ajutorul informațiilor pe care el le deține, poți pune la vânzare proprietatea ta la un preț atractiv, care să atragă rapid interesul unui cumpărător.

2. Secrete „de 1000 de euro” care te vor ajuta să vinzi rapid și sigur

Totodată, un agent imobiliar profesionist va putea să privească proprietatea ta din perspectiva unui posibil cumpărător, și astfel va ști să pună în valoare puncte forte ce te pot situa în fața ofertelor concurente de pe piață.

Cu toții stim că un set bun de fotografii te ajută să vinzi mai ușor, de aceea se și spune că o imagine bună face cât o mie de cuvinte. Însă chiar și așa, nu toți vânzătorii pun accent pe fotografii la o calitate bună, iar unii chiar deloc. Iar fotografiile nu sunt singurele lucruri pe care le poți face simplu și rapid pentru a crește astfel calitatea proprietății tale. O proprietate care este bine pusă în valoare va atrage mai mulți clienti, iar astfel tu vei putea vinde mai rapid și la un preț mai bun.

“Accesul facil la informații și proliferarea serviciilor puse la dispoziția vânzătorilor și cumpărătorilor îi poate determina pe aceștia în mod legitim să se întrebe dacă este oportun să-și angajeze un agent imobiliar care să-i însoțească în procesul de achiziție sau vânzare. O evaluare atentă a feedback-ului oferit de clienții pe care i-am asistat în tranzacții relevă evidența că aprecierea este legată în principal de aspectul financiar și emoțional al tranzacției”, a declarat Alice Necula, Vicepreședinte al Consiliului Director al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), organizație a cărei misiune este educarea agenților imobiliari și informarea publicului consumator de servicii imobiliare.

“Henry Ford spunea că atunci când îți angajezi oameni care sunt mai abili decât tine, demonstrezi că ești mai abil decât ei. Important este să-ți alegi oamenii potriviți. Din experiență mea, un lucru puțin înțeles de publicul consumator de servicii imobiliare este opțiunea de a-ți alege un profesionist care să-ți reprezinte exclusiv interesele pe parcursul întregului proces de tranzacționare, care să te însoțească de la început până la sfârșit, servindu-ți cel mai bun interes. Fie că e vorba de vânzare sau de achiziție, există specialiști foarte bine instruiți în piață, care au performanțe lesne de probat.

Recomandarea mea fermă este ca atunci când un consumator are nevoie de servicii imobiliare, să se orienteze către astfel de specialiști, iar înainte de a angaja unul, să intervieveze câțiva pe care să-i evalueze în funcție de mai mulți factori relevanți: educație profesională, cunoștințe despre piață, abilități personale și reputație, astfel încât să fie siguri că pleacă la drum cu cel mai bun partener. ”, a adăugat Alice Necula. 

3. Vizibilitatea ofertei tale: mai mulți clienți relevanți pentru proprietatea pe care o vinzi

Un agent imobiliar va ști cum să se folosească de toate căile posibile pentru a îți prezenta locuința. De exemplu, o combinație de publicitate pe site-uri generaliste de anunțuri sau pe site-uri dedicate, anunțuri în ziare și așa mai departe. Agentul îți va spune care dintre aceste metode sunt mai eficiente, în funcție de experiența sa anterioară, pentru tipul de proprietate pe care vrei să o vinzi.

În plus, un bun agent imobiliar, cu experiență și conexiuni în piață va putea să își utilizeze rețeaua sa de parteneri pentru a genera vizibilitate crescută în rândul clienților celorlalți agenți și, astfel, să genereze un interes real pentru proprietatea ta. În astfel de cazuri, agentul va putea să aducă un cumpărător calificat ale cărui nevoi individuale se potrivesc specificul locuinței pe care o vinzi.

Încă un avantaj este dat de faptul că nu vei fi tu nevoit să triezi acei potențiali cumpărători care sună fără a avea un interes real pentru zona sau tipul de proprietate pe care o scoți la vânzare. Toată această muncă rămâne în sarcina agentului tău, iar el va putea răspunde detaliat tuturor întrebărilor, va stabili întâlniri cu ei și în final îi va tria și va negocia în numele tău.

Astfel, tu te asiguri că proprietatea ta este promovată corect, iar clienții sunt triați pentru vizionări, fără să ai mari bătăi de cap, iar tu te vei întâlni doar cu acei clienți din “finală”.

4. O negociere profesionistă

Dacă apelezi la un agent imobiliar pentru a-ți vinde proprietatea, câștigi un aer de profesionalism și credibilitate. De asemenea, procesul de negociere cu potențialii cumpărători poate fi stresant, mai ales dacă ai un anumit grad de atașament față de casa ta. Un agent imobiliar poate aborda situația cu o viziune imparțială, pentru a obține cel mai bun preț pentru tine.

Când apelezi la serviciile unui profesionist pentru a negocia în numele tău beneficiezi de abilitățile lui de negociere, iar astfel tranzacția se poate încheia mai rapid. 

5. Consultanță în privința actelor necesare tranzacției

Cum arată un contract de vânzare – cumpărare care să îți apere interesele, cum trebuie completat, unde trebuie înregistrat și așa mai departe. Acestea sunt genul de întrebări pe care orice vânzător și le pune în momentul încheierii tranzacției. Un bun agent imobiliar va putea să-și folosească cunoștințele pentru a face față acestui aspect al procesului de vânzare, asigurându-se că toate actele vor fi finalizate corect și la timp. Dacă faci acest lucru pe cont propriu e foarte posibil ca întregul proces de vânzare să fie mult mai stresant decât te aștepți.

Agentul imobiliar are de-a face cu aceste formalități în mod constant, astfel încât te va putea ajuta rapid pentru ca toată tranzacția să se încheie mai repede și corect.



Sursa: a1.ro/lifestyle

luni, 19 iunie 2017

Cu ce decizii ne confruntăm inevitabil atunci când suntem pe cale să achiziţionăm propriul apartament?



   Apartament nou sau apartament vechi, în centru sau la periferie, în rate sau cu credit, acestea sunt decizii cu care ne confruntăm inevitabil atunci când suntem pe cale să achiziţionăm propriul apartament.

   Dacă te-ai decis că este momentul oportun să investești în propria locuință, probabil că ai deja și o mulțime de întrebări, începând de la ce tip de bloc să alegi, până la câte camere ai dori să aibă apartamentul, cum să fie orientat și ce buget ai disponibil. Pentru a-ți face alegerea mai ușoară, am evidențiat mai jos trei puncte esențiale de care să ții cont în decizia de alegere a locuinței potrivite:




1. Confort și întreținere:
   Izolare termică precară, construcții fragile și pereți crăpați, geamuri cu tâmplărie veche, care lasă aerul rece/cald de afară să-și facă simțită prezența în casă mai mult decât este nevoie, spații comune neîngrijite – cam așa arată unele blocuri vechi din cartierele bucureștene – plus că un apartament vechi este mereu predispus la reparaţii şi cheltuieli administrative mari.
   Dacă tot alegi să accesezi un credit pe termen lung sau să îţi investeşti economiile strânse cu greu, un apartament într-un complex rezidenţial nou te poate scuti de cheltuielile suplimentare: sunt mai bine izolate termic pentru că trebuie să respecte noile normative de construcţie, astfel că şi factura la întreţinere este mai mică. În plus, multe din apartamentele noi au centrală proprie, ceea ce permite un control mult mai strict al consumului de gaz.
   Imobilele rezidențiale noi au și avantajul de a fi mai bine compartimentate, fiind eliminate spațiile inutile, care doar îți încarcă locuința, dar nu se pot utiliza prea bine.
  Alegerea unui apartament într-un bloc nou îți oferă un mediu complet nou: curat, aerisit, bine organizat, cu zone bine delimitate pentru confort și cu o structură aleasă astfel încât cheltuielile cu întreținerea apartamentului să fie minime.

2. Facilități:
   Ansamblurile noi de apartamente au şi facilităţi precum locuri de parcare în subteran, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, pază, monitorizare video etc. În plus, în funcţie de poziţionarea proiectului, cei care locuiesc într-un apartament nou se pot afla în imediata apropiere a unui lac sau unor spații verzi, toate acestea fiind detalii care îmbunătăţesc calitatea vieţii. La polul opus, lipsa locurilor de parcare reprezintă adesea o reală problemă pentru posesorii de apartamente vechi.


3. Durata de viață:
   La acest capitol, un avantaj clar este oferit de locuinţele din cadrul ansamblurilor rezidenţiale, pentru că durata de viaţă a apartamentelor noi este mult mai îndelungată comparativ cu cele din blocurile vechi. Alegerea unui apartament într-un bloc nou, situat într-o zonă foarte bună, va fi o adevărată investiție pe care o faci acum pentru viitorul tău, indiferent că vei păstra apartamentul, îl vei închiria sau îl vei vinde peste 20-30 de ani.




Sursa: imobiliare.ro

joi, 8 iunie 2017

Românii vor case mai bune, dar mulți nu-și permit un credit!

     Apetitul crescut pentru achizițiile de locuințe reprezintă o fațetă a monedei – cealaltă este că mulți nu pot suporta o asemenea povară financiară.

     În România, majoritatea tranzacțiilor de pe piața rezidențială se derulează, în momentul de față, cu sprijinul finanțărilor bancare. Adevărul este însă că, deși au nevoie de o îmbunătățire a situației locative personale (și sunt dispuși să facă eforturi pentru aceasta), mulți nu se află în postura de a contracta un astfel de împrumut – chiar și când e vorba de o renovare/modernizare a casei.

    Potrivit unui studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), majoritatea clienţilor care au economisit pe o perioadă de cinci ani în cadrul băncilor pentru locuințe fără a apela (până în prezent) la un credit au venituri extrem de modeste, fiind, de fapt, „la limita sărăciei”. „Orice persoană care are probleme locative se află în condiţii de risc social, iar 84% dintre respondenți declară că au probleme cu locuinţa proprie. În esenţă, indicatorii materiali şi subiectivi de sărăcie arată că segmente largi ale clienţilor Bauspar au de fapt nevoie de protecţie socială, iar în condiţiile dificile în care trăiesc, opţiunea lor pentru produsul Bauspar nu are altă motivaţie decât dorinţa de a-şi îmbunătăţi condițiile de locuit. Întrucât vorbim despre familii cu risc social şi locativ, prima de stat este un instrument guvernamental care încurajează economisirea în rândul persoanelor cu resurse limitate în vederea îmbunătățirii condițiilor de locuit”, se arată în studiul citat, publicat de Banca Comercială Română (BCR).

        Economisirea, primul pas spre o locuință mai bună

     În acest context, nu este de mirare că unul din trei clienți participanți la studiu a declarat că nu a apelat până acum la un credit pentru că nu putea face față ratelor. Asta în condițiile în care aproape jumătate din totalul gospodăriilor incluse în cercetare şi aproape două treimi dintre respondenții de peste 60 de ani trăiesc cu un venit total mai mic 3.000 lei – când venitul mediu per gospodărie ajunge azi în România la 3.085 lei. În plus, 43% dintre cei intervievați trăiesc în zone rurale sau în oraşe mici, cu oportunități financiare și profesionale mai reduse.
  Cu toate acestea, românii visează la îmbunătățirea situației locative și sunt dispuși să economisească pentru aceasta. Astfel, 78% dintre respondenții la studiul IRSOP au folosit fondurile economisite și prima de stat pentru îmbunătăţirea condițiilor de locuit. „S-a dovedit că clienții Bauspar au același comportament, fie că iau sau nu credit – fondurile economisite sunt utilizate în principal pentru modernizarea sau renovarea locuinței”, explică reprezentanții BCR.

        Finanțarea bancară, dintr-un unghi diferit:

    Modul de funcționare al sistemului de economisire-creditare (sau Bauspar) este simplu: întâi clientul economiseşte, apoi banca acordă – celor care vor și sunt eligibili – credite pentru domeniul locativ (din fondul economisit de ceilalți participanți). Pentru participanți, guvernul oferă o primă de la stat în valoare de 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro. Un sistem Bauspar bine dezvoltat contribuie la stabilitatea economică datorită modelului de afaceri anti-ciclic și riscului scăzut. Acest sistem a avut un aport deosebit la reconstrucția Germaniei și altor țări din Europa, după al doilea război mondial.


Sursa: imobiliare.ro